Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nastavlja se gradnja Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast

Izradom finalnih proizvoda Centar će doprinijeti razvoju drvne industrije

1/6
Foto: Branimir Bradarić
Župan je obišao radove na Drvno-tehnološkom centru Slavonski hrast. Do sada je obavljeno krčenje, skidanje humusa, kolčenje i ravnanje terena te je u tijeku armiranje i betoniranje temelja i zidanje upravne zgrade, hale za kondicioniranje i nadstrešnice za otpremu građe

Infrastrukturni projekt „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“, koji se gradi u poduzetničkoj zoni Ambarine u općini Gradište, jedan je od strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije, ali i dio Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije do 2020. godine.

Foto: Branimir Bradarić

Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, nositelj je Vukovarsko-srijemska županija, a provodi ga Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca. Riječ je o projektu vrijednome 24,9 milijuna kuna, čije je gradilište obišao i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji se tom prilikom upoznao s dosad učinjenim te izrazio zadovoljstvo dinamikom radova.

Osigurana užina za učenike iz socijalno ugroženih obitelji Besplatan obrok u školi ove godine dobiva 3136 učenika

Moderni strojevi

– Jako sam zadovoljan tijekom radova na objektu Drvno-tehnološkog centra, koji je strateški projekt naše županije. Polako se slaže mozaik, danas vidimo što se već napravilo i kako napreduju radovi na samom objektu, u kojem će se stvarati novi finalni proizvodi, što će doprinijeti razvoju drvne industrije, a time omogućiti i dodatna zapošljavanja – rekao je Galić.

Podsjetio je i da je nakon zahtjevne pripreme tehničke i projektne dokumentacije projekt 2018. godine prijavljen na ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u sklopu provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Foto: Branimir Bradarić

Tijekom 2019. godine Vukovarsko-srijemska županija provela je postupak javne nabave temeljem kojeg je potpisan ugovor o obavljanju radova gradnje Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, 3. skupine, s izvođačem radova Planum građenje d.o.o. Vukovar. U listopadu 2019. godine izvođač je uveden u posao te je započeo s radovima. Do sada je obavljeno krčenje, skidanje humusa, kolčenje i ravnanje terena te je u tijeku armiranje i betoniranje temelja i zidanje upravne zgrade, hale za kondicioniranje i nadstrešnice za otpremu građe.

VINKA 2020. Terenska pokazna vježba

Prema riječima Galića, nakon završetka radova korisnici Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast i njegove infrastrukture i opreme bit će mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Centar će biti opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipova, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom, kotlovnicom na biomasu…

Foto: Branimir Bradarić

Gotovo svi zaposleni

Načelnik općine Gradište Srećko Papac kazao je da je ova Poslovna zona od šireg značenja ne samo za ovu općinu već i cijelu županiju pa i šire.

Župan primio dobitnike nagrade “Suncokret ruralnog turizma” Naši ljudi znaju razviti jedinstvenu turističku ponudu

– Veličinom od 54 hektara, ova je zona važna jer sada gotovo i nemamo neuposlenih osoba s područja općine. Ovaj objekt DTC-a puno će značiti za drvnu industriju jer će se kreirati novi proizvodi i biti ponuđeni postojećoj drvnoj industriji koja će ih proizvoditi i plasirati na tržišta, a sve će to stvoriti i nova radna mjesta, što je najbitnije – rekao je Papac.