Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Osigurana užina za učenike iz socijalno ugroženih obitelji

Besplatan obrok u školi ove godine dobiva 3136 učenika

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i županijski pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić potpisali su ugovore s ravnateljima osnovnih škola uključenih u projekt „Užina za sve IV.“

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i županijski pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić potpisali su ugovore s ravnateljima osnovnih škola uključenih u projekt pod nazivom „Užina za sve IV“. Šarić je objasnio da se radi o projektu koji djeci koja žive u obiteljima na rubu siromaštva osigurava jedan besplatan obrok u školi.

Završna konferencija projekta Seoska prijestolnica VSŽ-a – Đeletovci 2019. Uređivali okoliš, organizirali sijela pučkih pisaca, susrete mladih vatrogasaca...

– Ovim projektom, financiranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, osigurava se besplatna prehrana u školskoj godini 2019./2020. za onu djecu čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava, a sve u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece osnovnoškolske dobi. Ovo je četvrta godina da se ovaj projekt provodi u Vukovarsko-srijemskoj županiji – rekao je Šarić.

Kriterij dječji doplatak

Dodao je da je projektom obuhvaćeno 1016 učenika iz 20 osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije ukupne vrijednosti više od 936.000 kuna. Međutim, kako se ukazala veća potreba u projekt se uključila i Županija koja iz svog proračuna financira prehranu učenicima koji nisu mogli biti obuhvaćeni projektom „Užina za sve IV“ te osigurala dodatnih 1,5 milijuna kuna u školskoj godini 2019./2020. Na taj način obuhvaćeno je 2120 učenika iz 17 osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije tako da je besplatna prehrana osigurana za ukupno 3136 učenika s područja županije. Ove godine osnovni kriterij kako bi učenik mogao imati osiguranu besplatnu užinu bio je cenzus dječjeg doplatka koji je povećan tako da je to u konačnici rezultirao i povećanim brojem učenika uključenih u projekt. U projekt su uključene i škole s područja Vukovara i Vinkovaca koje su osnivači škola s područja tih gradova.

– Iskreno se nadam da ovo sve vodi tome da u skoroj budućnosti svi učenici, bez obzira na imovinsko stanje, imaju osiguranu besplatnu prehranu u školi – istaknuo je Šarić.

Turizam Izaslanstvo županije na turističkom sajmu CMT u Stuttgartu

Stipica Mišura, ravnatelj OŠ Antun Stjepan Radić iz Gunje, kaže da se radi o iznimno važnom projektu za sve škole, a posebno za one koje egzistiraju na socijalno ugroženim područjima. U školi u kojoj je Mišura na čelu 149 učenika je obuhvaćeno projektom.

– Naša škola je po tome broju specifična i vjerojatno škola s najvećim brojem učenika uključenih u ovaj projekt stoga mogu reći da je ovo projekt od velike važnosti i predstavljat će veliku pomoć roditeljima. Nažalost, da nema ovoga projekta većina od 149 naših učenika ne bi imala taj jedan obrok u školi – rekao je Mišura.

Novac iz fondova EU

Objasnio je i da je ovoliki broj djece, koja su dio projekta, odraz loše situacije u Gunji i tome dijelu županije gdje je veliki broj građana na socijali ili radi za male plaće.

I župan Božo Galić zadovoljan je daljom provedbom projekta kojim se osigurava besplatan obrok za socijalno ugrožene učenike.

Završena obnova Srednje strukovne škole Marka Babića koja je oštećena za nevremena lani u srpnju Nakon pet mjeseci “gostovanja”, đaci opet u svojim klupama

– Našli smo mogućnost da kroz fondove EU i Ministarstvo demografije osiguramo potrebna sredstva, a uključila se i Županija. Ovo je još jedna dobra demografska mjera – rekao je Galić.