Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska županija u šest godina iz fondova EU osigurala stotine milijuna kn za projekte

Izgradili pročistače, školske i vrtićke zgrade, modernizirali ponudu Brijuna

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Približava se kraj europske financijske perspektive 2014.-2020. iz koje se projekti moraju završiti do kraja 2023., pa se trend povlačenja europskih novaca povećava

Kako se približava kraj europske financijske perspektive 2014.-2020. iz koje se projekti moraju završiti do kraja 2023., trend povlačenja europskog novca se povećava. Privatni sektor sve više kandidira i provodi EU projekte, čime se ulaže u konkurentnost poslovnih subjekata.

Županijski CGO Kaštijun posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun radi po ekološkim standardima

Projekti odvodnje

Primjerice, samo putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u razdoblju od 2017. do 2020. godine, povučeno je 276 milijuna kuna za ulaganje u proizvodnju u malim i srednjim poduzećima u Istarskoj županiji. U javnom sektoru povučena su velika sredstva za projekte odvodnje; primjerice, projekt Poreč jedan je od najvećih u vodnogospodarskom sektoru na ovim prostorima koji se sufinancira sredstvima europskih fondova, ukupne vrijednosti 130,9 milijuna kuna, zatim „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“ za koji je povučeno 160,585.512,68 kuna iz Kohezijskog fonda, putem kojeg će se izgraditi i staviti u funkciju novi uređaj za pročišćavanje svih gradskih otpadnih voda, 24,1 kilometra novih kolektora, 700 novih priključaka, 7 novih crpnih stanica te će se sanirati i 3,56 kilometara oštećenih obalnih i kopnenih kolektora.

Sredstvima EU i vrijednosti prirodne baštine Istarske županije valoriziraju se i sve više koriste u turističke svrhe. Primjerice, projekt „Novo ruho Brijuna“ Javne ustanove Nacionalni park Brijuni sufinanciran je iz EU fonda za regionalni razvoj, putem kojeg je projektu dodijeljeno gotovo 27,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Putem projekta razvija se posjetiteljska infrastruktura, uspostavlja Info point na Velikom Brijunu, osigurava mobilnosti posjetitelja kroz nabavu jednog broda i 2 turistička vlaka, unapređuju edukativni i prezentacijski sadržaji, povećava atraktivnost ponude i sustav posjećivanja NP Brijuni uređenjem Malog Brijuna za posjetu i edukaciju te se unapređuju kapaciteti djelatnika i razvoj edukativnih programa NP Brijuni.

Sufinancirala Istarska županija s 2,2 milijuna kuna Nova vozila za Hitnu pomoć u Pazinu, Rovinju i Umagu

Urbana aglomeracija Pula

Projekti povezani sa zaštitom prirodne baštine provode se i na zaštićenom području Kamenjaka; projekt ORKA s iznosom od gotovo 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te zaštićenom području šume Kontija i Limskog zaljeva gdje je aktualan projekt KLIM za koji je iznos bespovratnih sredstava 9,1 milijun kuna.

Od velikog je značaja Urbana aglomeracija Pula s gradom Vodnjanom i općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat. Oni koriste Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja; ITU mehanizam, zahvaljujući kojem će s provedbom krenuti važni projekti na području kulture, obrazovanja i poduzetništva, od kojih se izdvajaju projekt rekonstrukcije pulskog fortifikacijskog sustava, konzervacija i rekonstrukcija „Malog rimskog kazališta“, projekt prenamjene dijela zgrade bivšeg vojnog objekta Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta, zatim projekt „Mehanika – polivalentni centar“ te projekt uređenja Coworking centra, a do konca 2020. bit će realiziran projekt nabavke 20 novih ekoloških autobusa zajedno s punionicom na prirodni plin za PULAPROMET d.o.o.

U obrazovnu infrastrukturu se, pak trenutačno ulaže više od 140 milijuna kuna europskih sredstava; energetske obnove škola u Labinu, Raši, Ližnjanu, Umagu, nova Škola za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo ŠTUT Pula te uspostava Centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu KLIK Pula, proširenje studentskih kapaciteta pri Sveučilištu Jurja Dobrile Pula, sufinanciranje pomoćnika u nastavi u istarskim školama i niz drugih projekata.

Značajna ulaganja ostvaruju se i u kulturnoj baštini. Projektom „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ unaprijeđena su kulturna dobra u Svetvinčentu i Buzetu, za što je osigurano 19,204.801,29 kuna, što je 85% troška bespovratnih sredstava iz EU fonda za regionalni razvoj.

Delegacija MORH-a pohvalila Istarsku županiju, posebno njihov Stožer civilne zaštite Zahvaljujući MORH-u, Istrijani mogu sami spašavati i gasiti požare na brodovima

Putem istog fonda provode se i drugi projekti kulturne baštine: Eko muzej u Taru, ukupne vrijednosti 2,903 milijuna, projekt turističke i društvene valorizacije kaštela Kršan u Kršanu vrijedan oko 1,207 milijuna, te projekt Arheološkog parka Vižula u Medulinu vrijedan čak 19,254 milijuna kuna.

Za učinkovito gospodarenje otpadom jedinice lokalne samouprave u županiji provode 8 projekata sanacije odlagališta otpada i izgradnju reciklažnih dvorišta, čija vrijednost bespovratnih sredstava premašuje 26 milijuna kuna.

Važno je dodati i da putem programa Ruralnog razvoja 2014.-2020. čak 16 vrtića iz istarskih općina i gradova provodi projekte izgradnje ili dogradnje i rekonstrukcije svojih objekata za što su privukli 92 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.