Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Prijateljski odnosi

‘Kineski gospodarstvenici prepoznaju nas kao regiju otvorenu za investicije’

Foto: Zadarska županija
Zadarska županija među prvima je u RH pokrenula suradnju s Kinom, a župan Longin je razgovarao s predstavnicima brojnih kineskih tvrtki

Zadarski župan Božidar Longin u Dubrovniku je aktivno sudjelovao na poslovno-gospodarskom forumu inicijative “CEEC 16 +1” koji je održan u sklopu 8. summita Kine i predsjednika Vlada 16 država srednje i istočne Europe.

Na dodjeli su bila 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja svijeta, a organizirali su je Hrvatska turistička zajednica te TZ Zadarske županije i TZ grada Zadra U Petrčanima dodijeljena Zlatna penkala: Grand prix odlazi u SAD, Rusiju i Italiju ‘Tekstovi stranih novinara o našoj zemlji najbolja su promidžba Hrvatske’

Upravo je Zadarska županija među prvima u RH pokrenula suradnju s Narodnom Republikom Kinom, a župan Longin je u Dubrovniku razgovarao s predstavnicima brojnih kineskih tvrtki.

– Bio je to jako značajan događaj koji će zasigurno dati dodatan zamah suradnji Hrvatske i Kine. Ostvarili smo dosta novih kontakata tijekom Poslovnog foruma, a veseli me da je Zadarska županija kod dobrog dijela kineskih gospodarstvenika prepoznata kao napredna regija koja je otvorena za investicije – rekao je Longin i dodao da su Kinezi zainteresirani za razvoj gospodarske suradnje s EU, a pogotovo s državama srednje i jugoistočne Europe.

osječko-baranjska županija Kineski ulagači zainteresirani za zračni i riječni transport

Prilika za popunu izvan sezone

Što se tiče investicija u Zadarskoj županiji, ima dosta zainteresiranih poslovnih subjekata iz Kine koji žele ulagati u brojna područja – od zdravstvenog turizma, poslovnih zona, željeznice, pa do projekata obnovljivih izvora energije. Osim suradnje na ekonomskom području, Kinezi mogu dati dodatan doprinos razvoju našeg turizma.

– Posljednjih godina bilježimo značajan porast dolazaka Kineza, a ove se godine očekuje oko 300 tisuća kineskih turista u Hrvatskoj. Na godišnjoj bazi otprilike 150 milijuna Kineza putuje u inozemne destinacije i tu još imamo znatan prostor za napredak. Kineski turisti posljednjih su se godina prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a s obzirom na to da im ljetna sezona nije ključna, to je dobra prigoda našim turističkim djelatnicima za popunjavanje kapaciteta u pred i postsezoni. S tim ciljem smo, između ostalog, ostvarili prijateljske odnose s Provincijom Hainan koja je njihova najsnažnija turistička regija – zaključio je zadarski župan.

Japan Airport Terminal Japanci se nadaju izravnom letu iz Tokija u Zadar

Na pomorskom putu svile

Luka Zadar prošle je godine službeno postala dio pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa “Suradnja u kruzerskom turizmu na pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u travnju 2018. u kineskoj regiji Hainan. Zadarska županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom.