Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U Petrčanima dodijeljena Zlatna penkala: Grand prix odlazi u SAD, Rusiju i Italiju

‘Tekstovi stranih novinara o našoj zemlji najbolja su promidžba Hrvatske’

Na dodjeli su bila 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja svijeta, a organizirali su je Hrvatska turistička zajednica te TZ Zadarske županije i TZ grada Zadra
1/10
Foto: Zadarska županija
Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ je Grand prix koji se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog medija (TV, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, društvene mreže)

Hrvatska turistička zajednica organizirala je svečanu dodjelu nagrada i priznanja vrhunskim i priznatim inozemnim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji.

Županijski dani 2019. U 24 dana sportski događaji, izložbe, predstave, tečaj glagoljice, ekološke akcije čišćenja...

Nagrada u tri kategorije

Uz Hrvatsku turističku zajednicu, kao nositelja i glavnog organizatora 15-te po redu Grand prix nagrade „Zlatna penkala“, ovogodišnji partneri i domaćini, koji su ugostili 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja svijeta su Turistička zajednica Zadarske županije i Turistička zajednica grada Zadra.

– Mi u Hrvatskoj imali smo sreću da je naša zemlja bogata prirodnim ljepotama, imamo i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, kao i tradicionalno kvalitetnu gastronomiju. Sve to bilo je odličan temelj za razvoj turizma. A da bi potencijalni gosti saznali za nas, potrebna je kvalitetna promidžba. Kaže se da je najbolja promidžba prijenos vlastitih iskustava, a tko može bolje i ljepše opisati vlastita iskustva nego ljudi od pera. Stoga su tekstovi stranih novinara o našoj zemlji najbolji izvor informacija za buduće goste i najbolja promidžba naše zemlje kao poželjnog turističkog odredišta – istaknuo je zadarski župan Božidar Longin zaželjevši stranim novinarima ugodan boravak u Zadarskoj županiji.

Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ je Grand prix koji se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog medija (TV, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, društvene mreže).

WorldSkills Croatia 2019. Zadarski učenici osvojili pet zlatnih medalja

Nominacije za materijal iz 2018. godine zaprimljene su iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Mađarske, Ukrajine, Švedske, Danske, Španjolske, Slovenije.

Ovogodišnji dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu tiskanog medija je David Farley iz SAD-a za reportažu o Dubrovniku objavljenu u časopisu National Geographic Traveler pod naslovom „Sun Sea Savor”.

Dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu elektroničkog medija je Vasilij Andrejev iz Rusije za reportažu o Zagrebu i Hrvatskoj u trajanju od 20 minuta pod nazivom „Advent u Hrvatskoj“.

Nagradu za najbolju blog objavu osvojila je Chiara Marchi iz Italije. Pobjednička blog objava „Cherso le 7 cose da sapere“ govori o nedirnutoj prirodi otoka Cresa, osamljenim plažama, opuštajućem odmoru uz more, odnosno o sedam razloga zbog kojih treba posjetiti otok Cres.

Priznanje Vrsaljko, Modrić, Subašić i Livaković počasni su građani Zadarske županije

Unikatne statue

Unikatne statue laureatima, posebno za ovu prigodu, izradio je Muzej antičkog stakla iz Zadra.

Svečana dodjela nagrada održala se u Petrčanima u Zadru, a cjelokupni program trodnevnog studijskog putovanja za sve novinare i blogere obuhvatio je obilazak Zadra, Starigrad Paklenice, otoka Ugljana i Kali, Nina, kao i brojne druge turistički atraktivne lokalitete.

Predstavljen projekt Kulturna ruta putovima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Gradovi će obnoviti dio baštine, a gostima pružiti privlačne sadržaje