Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljen projekt Kulturna ruta putovima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa

Gradovi će obnoviti dio baštine, a gostima pružiti privlačne sadržaje

Foto: Zadarska županija
Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je projekt kao primjer nove turističke ponude i to putem valorizacije kulturne baštine i njezine integracije s kulturno-turističkom ponudom destinacije, a sve u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti

Početna konferencija projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije održana je u Kneževoj palači u Zadru. Projekt čiji je nositelj Županija, a partneri gradovi Benkovac, Pag i Nin te Zavičajni muzej Benkovac, prijavljen je na otvoreni poziv iz Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Njegova vrijednost je 5,23 milijuna kuna od čega je iz EU 3,75 milijuna kuna.

Održana 10. sjednice Županijske skupštine Županija Sveučilištu ustupila zgradu Tehničke škole

Početnoj konferenciji su nazočili župan Longin te gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenica gradonačelnika Nina Dalija Pavlović Peroš, zamjenik gradonačelnika Paga Davor Fabijanić te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Župan Longin istaknuo je važnost naše kulturne baštine te sam projekt istaknuo kao primjer nove turističke ponude i to putem valorizacije kulturne baštine i njezine integracije s kulturno-turističkom ponudom destinacije, a sve u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

– Projekt će biti doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju županije. Čisto more, lijepa priroda i povoljna klima nisu dovoljni da bi privukli goste. Današnji turisti traže prije svega doživljaj. Moramo pronaći način kako zadovoljiti njihovu znatiželju, jer samo tako možemo biti konkurentni. Naši će gradovi uz pomoć ovog projekta obnoviti dio svoje baštine i stvoriti nove, gostima privlačne sadržaje – poručio je Longin.

Sedam županija potpisalo ugovor o sufinanciranju dodatnih timova u turističkim odredištima Za dodatne medicinske timove u sezoni županija dobila 180.000

Voditeljica projekta Tomislava Gregov istaknula je povezanost liburnske, rimske i hrvatske kulture koje su se smjenjivale tijekom razvojnih razdoblja civilizacije odnosno prapovijesti, antike, srednjeg vijeka i novog vijeka, što ujedno predstavlja i samu okosnicu integriranog programa kulturne rute.

Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i fondove EU ZŽ-a prezentirao je kulturnu rutu koja uključuje obilazak i interpretaciju triju gradova – Benkovca (projektom se ulaže u Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejom Benkovac, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria na kojem nisu predviđena ulaganja), Nina (sređuje se dokumentacija za izradu zaštitnog paviljona iznad arheoloških ostataka rimske villa urbana) te Paga (ulaže se u kulturno dobro crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom Pagu). 

Započinje novi projekt kojim se želi pomoći gospodarstvu Županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima i obrtnicima Zadar, turizam Osma sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području ZŽ-a Sigurnost je ključna da županija bude poželjna turistička destinacija