Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zbog sve većeg broja stanovnika

Konačno dobivaju gradsku knjižnicu

Nova gradska knjižnica
Foto: Grad Sveta Nedelja
Gradskoj knjižnici grad je težio i zbog porasta broja djece, učenika i studenata

U Svetoj Nedelji trenutačno ne postoji centralna knjižnica, već djeluje nekoliko knjižnih stanica, i to u Strmcu, Kerestincu i Novakima, smještenih na različitim lokacijama unutar grada. Matične škole također imaju svoje knjižnice, a redovno dolazi i bibliobus iz Zagreba. Ipak, kako broj stanovnika rapidno raste unazad nekoliko godina, ukazala se potreba za osnivanjem prve gradske knjižnice u Svetoj Nedelji.

Dario Zurovec, jedan od najmlađiih gradonačelnika Odluka na sjednici Gradskog vijeća Sveta Nedelja ukinula prirez i naknadu hotelima

Knjižnica će biti smještena unutar postojećeg objekta Društvenog doma Sveta Nedelja, na adresi Marijana Stilinovića 7, koja je u zoni zaštite kulturno-povijesne cjeline Grada Svete Nedelje te ima svojstva kulturnog dobra. Prenamjena u gradsku knjižnicu planira se sredinom 2019. kada će se sanirati i očuvati, a vanjska će se fasada vratiti u izvornu boju iz prve polovice 19. stoljeća.

U prizemlju će se nalaziti dječji odjel i čitaonica, dok će u aneksu biti smještena dvorana koja se može zasebno koristiti za vrijeme radnog vremena, kao i izvan njega. Na katu će biti organiziran slobodni pristup knjigama, a organizirat će se i nekoliko grupa za čitanje. Uvođenjem društvenog sadržaja doprinijet će se revitalizaciji gradskog centra.

Ilustracija obitelj badovinac Pozivaju se svi za pomoć obitelji koja je izgubila kuću u požaru

– Gradska knjižnica je nešto čemu smo težili od samoga početka s obzirom na porast broja stanovnika, a samim time i porast broja djece, učenika i studenata. Vjerujemo da će knjižnica sa svojom velikom zbirkom doprinijeti dostupnosti literature i srodnom sadržaju, ali da će jednako tako obogatiti i kulturno stvaralaštvo u našem gradu s obzirom na veliki spektar dodatnih kulturnih aktivnosti koje će provoditi unutar same knjižnice – istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Odvajanje papira Grad Sveta Nedelja odvaja najviše otpada u cijeloj Zagrebačkoj županiji 'Prikupili smo 730 tona papira i plastike' Aleja poduzetnika Sveta Nedelja Prvi grad koji je dobio "Aleju poduzetnika"