Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisan ugovor

Kreće gradnja Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hast"

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
U tijeku dogovori sa Šumarskim fakultetom iz Zagreba da se dio studija toga fakulteta preseli u Vinkovce, istaknuo je predsjednik Drvnog klastera Josip Faletar

Potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Planum Građenje iz Vukovara, započele su aktivnosti na gradnji Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hrast“ koji će se graditi u Gradištu nedaleko Županje, s ciljem poboljšanja poslovanja i unaprjeđenja poslovnog okruženja u drvno-prerađivačkom sektoru Vukovarsko-srijemske županije.

O pojedinim temama govorili su stručnjaci iz tih oblasti U Beču predstavljeni turistički kapaciteti Slavonije

Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast je infrastrukturni projekt kojeg je Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno usvojilo kao strateški projekt županije i dio je njezine razvojne strategije do 2020. godine.

Izgradnja bi trebala trajati 16 mjeseci, u Poduzetničkoj zoni Ambarine u općini Gradište. Vrijednost projekta je 25 milijuna kuna.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro izvijestio je da će budući centar biti opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušilicom i kotlovnicom na biomasu.

Započela gradnja Agrotehološkog centra u Cerni Sve na jednom mjestu – hladnjača, sortirnica, pakirnica, u planu i sušara

- Vukovarsko-srijemska županija raspolaže najbogatijim šumskim resursom u Hrvatskoj i želimo da se sirovina koja se ovdje posiječe ovdje i finalizira. To je smisao ovoga projekta - kazao je Dabro.

Rekao je da će centar biti otvoren svim drvoprerađivačima u županiji po istim uvjetima. Po njegovim riječima, centar bi trebao pružiti stručnu podršku malim drvoprerađivačima u smislu osiguranja stručnjaka i potrebnih tehnologija.

Predsjednik Drvnog klastera "Slavonski hrast" iz Vinkovaca Josip Faletar ističe da se oko 70 posto sirovine koja  se posiječe u Vukovarsko-srijemskoj županiji ostaje u toj županiji, a 30 posto se otprema izvan nje.

Čelnici županije upoznali se s projektima Općine Jarmina Gradi se vrtić, u planu i gradnja dviju hladnjača

- Želimo odavde izvoziti finalne proizvode, a ne sirovinu. Ovaj centar neće biti ključ rješenja toga problema, ali može biti dobar poticaj da krenemo u tom smjeru - rekao je Faletar dodajući kako su u tijeku i dogovori sa Šumarskim fakultetom iz Zagreba da se dio studija toga fakulteta preseli u Vinkovce.

- Cilj je da stvorimo domaće stručnjake i da svi zajedno pomognemo razvoju vukovarsko-srijemske drvoprerađivačke industrije. Tako trenutačno vinkovačka Spačva provodi projekt 'Razvoj novih inovativnih vrata od slavonske hrastovine', vrijedan 45 milijuna kuna. Mislimo da u tom smjeru moramo ići. Napredak, nove tehnologije i inovacije ključ su uspjeha ovdašnjih drvoprerađivača - ocijenio je Josip Faletar.