Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Započela gradnja Agrotehološkog centra u Cerni

Sve na jednom mjestu – hladnjača, sortirnica, pakirnica, u planu i sušara

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Radovi idu prema planu, a gradnjom Centra mali poljoprivrednici uskoro će dobiti mjesto gdje će moći skladištiti svoje proizvode i tako čekati na njihov plasman kad cijena na tržištu bude povoljnija

Poslije godina najava i planiranja započeli su radovi na gradnji Agrotehnološkog centra u Cerni, koji će poljoprivrednicima s područja Vukovarsko-srijemske županije donijeti veliku priliku za daljnji razvoj proizvodnje.

Čelnici županije upoznali se s projektima Općine Jarmina Gradi se vrtić, u planu i gradnja dviju hladnjača

Zainteresirano 200 OPG-ova

Na gradilištu u Cerni iskopani su temelji, postavljaju se čelične konstrukcije te se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, kako je i navedeno u projektu.

– Agrotehnološki centar osigurat će logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja, a koje će biti utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, ponajprije hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća.

Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora, odnosno agrologistike – kaže zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Bušić.

Županija u sklopu projekta ViCTour-Virtualni i kulturni turizam izradila promotivni film Oko 150.000 fotografija pretočeno je u video o ravnicama, rijekama....

Prema najavama u objektu će se nalaziti skladišni prostori, ali i hladnjače gdje će se moći skladištiti proizvodi i tako čekati njihova bolja cijena na tržištu. Bit će tu i sortirnica, pakirnica i drugi sadržaji.

Planirane su i prostorije za održavanje raznih radionica i savjetovanja gdje će korisnici Centra stjecati nova znanja i iskustva. U prilog tome govori i to da je u realizaciju cijelog projekta uključen i Poljoprivredni fakultet iz Osijeka. Bušić kaže da je ostavljena i mogućnost za daljnje širenje Centra kao i da se razmišlja o gradnji sušare. Sve te sadržaje prepoznali su i poljoprivrednici pa je već sada za usluge Centra zainteresirano 200-tinjak OPG-ova. Očekivani ukupni godišnji prihod Centra procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna.

– Sve to doprinijet će povećanju njihove konkurentnosti na tržištu. Svih ovih godina poljoprivrednicima je nedostajao baš ovakav sadržaj, gdje bi imali sve na jednom mjestu.

Županijska tvrtka Agro-klaster nastavlja s pomaganjem lokalnim poljoprivrednicima Slavonski proizvodi na policama trgovina u Dalmaciji

Ovaj projekt osigurat će svu logistiku koja je nedostajala OPG-ima, a koja će im sada omogućiti da se opredijele za proizvode više vrijednosti.

Imat će na jednom mjestu dostupne sve informacije tako da će svatko od OPG-ova imati mogućnost da izabere svoj put i plan proizvodnje, pri čemu će imati maksimalnu pomoć – kaže Bušić.

Završetak radova 2021.

Dodaje i kako se Centar gradi u neposrednoj blizini 556 hektara koji se navodnjavaju, a što povećava urod čak 30-40 posto. Agrotehnološki centar projekt je ukupne vrijednosti 34,5 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom poljoprivrede gotovo 30 milijuna kuna. Planirano je kako bi Agrotehnološki centar u Cerni trebao početi raditi početkom 2021. godine.

Otvoren obnovljeni i uređeni Dom kulture u Korođu ‘Obnovom Doma šaljemo poruku da se na istoku Hrvatske može ostati i opstati’