Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županijska tvrtka Agro-klaster nastavlja s pomaganjem lokalnim poljoprivrednicima

Slavonski proizvodi na policama trgovina u Dalmaciji

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Proizvođači lubenica kupili su stroj za skidanje tzv. mulch folije koji im znatno unapređuje i olakšava proizvodnju ove ljetne poslastice

Županijska tvrtka Agro-klaster nastavlja sa svojim planiranim projektima koji za cilj imaju povezivanje zelene i plave Hrvatske. Tako je od prošloga tjedna počela distribucija prehrambenih proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Vukovarsko-srijemske županije na područje Dalmacije. Kao što je ranije i dogovoreno, distributer proizvoda OPG-a Vukovarsko-srijemske županije je tvrtka Apfel d.o.o. Makarska.

Proslava Dana županije u Otoku Raspisan Javni poziv za dodjelu županijskih nagrada

Proizvodi koji se plasiraju na područje Dalmacije su suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, sokova, orašasti plodovi (orah i lješnjak), bučino ulje. U budućnosti se u ponudu očekuje uvrštavanje i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Na inicijativu Agro-klastera, Klaster proizvođača lubenica VSŽ-a kupio je stroj za skidanje tzv. mulch folije. Proizvođači lubenica okupljeni u klasteru izrazili su potrebu za nabavom stroja koji bi im znatno unaprijedio i olakšao proizvodnju. Naime, stroj olakšava obavljanje radova u završnoj fazi proizvodnje lubenica jer u jednom prohodu skuplja i podiže foliju kao i sustav navodnjavanja ”kap po kap” nakon same berbe lubenice.

Kupnja stroja sufinancirana je putem javnog poziva Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ-a, a dio troškova sufinancirali su i sami proizvođači. Stroj je vrijedan više od 36.000 kuna. 

Uz Mjeru 6 mladi ljudi lakše mogu do novca za pokretanje posla Na natječaj županije mogu se javiti poljoprivrednici od 18 do 40 godina