Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Uz Mjeru 6 mladi ljudi lakše mogu do novca za pokretanje posla

Na natječaj županije mogu se javiti poljoprivrednici od 18 do 40 godina

1/2
Foto: Privatne fotografije
Stjepan Marić iz Soljana jedan je od poljoprivrednika koji su već iskoristili ovu mjeru. Bavi se uzgojem začinske paprike, a dobio je bespovratnih 50.000 eura

U sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., koji je vrijedan oko 2,4 milijarde eura i koji je usvojila Europska komisija, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi mjere ruralnog razvoja.

Prisjećanje na poginule koji su sudjelovali u stvaranju države Polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Programom je definirano 18 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unapređenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće. Jedna od tih mjera je Mjera 6. kojom daje potporu mladim poljoprivrednicima, ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, te ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Raspoloživo 132,5 milijuna kn

Na natječaj za tu mjeru mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja Zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine i prvi su put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelje poljoprivrednog gospodarstva. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 132,5 milijuna kuna, a ovim bespovratnim sredstvima mogu se financirati mnogobrojne aktivnosti kao što su kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada…

Jedan od poljoprivrednika koji je već iskoristio ovu mjeru je i Stjepan Marić iz Soljana koji se bavi uzgojem začinske paprike.

– Iskoristio sam tu mjeru i tako si osigurao 50.000 eura bespovratnih sredstava za koje sam kupio zemlju, ali i potrebnu mehanizaciju. Kupio sam traktor, sadilicu za povrće, polagač, sijačicu i frezu – kaže Marić.

Modernim tehnologijama promoviraju turistički potencijal Srijema Interaktivni totemi pozivaju turiste da županiju dožive svim svojim osjetilima

Dodaje i da su ovakve bespovratne potpore, s obzirom na tešku situaciju, više nego dobrodošle jer omogućuju mladim poljoprivrednicima da krenu i stanu na noge, a u konačnici i da ostanu u svojim domovima i nastave se baviti poljoprivredom.

– To su sve stvari koje su mi neophodne za rad, a ne bih ih mogao osigurati bez ovakve pomoći. Sada ću moći povećati proizvodnju, a za neke poslove više neću morati osiguravati toliku radnu snagu – ističe Marić koji je u Soljanima razvio proizvodnju od rasada do gotove začinske paprike koju sam melje i pakira.

Suradnjom sa susjedima razvijaju urbani turizam Predstavljen projekt “Panona”

Pomoć malim gospodarstvima

Među ponuđenim mjerama je i ona namijenjena pokretanju nove nepoljoprivredne (diversificirane) djelatnosti u sklopu poljoprivrednog gospodarstva. Tu je i mjera koja za cilj ima pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenju članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i tome da zarade dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na tom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području.

Županija pridonijela humanitarnoj akciji Podrška oboljelim ženama uz poruku: Niste same!