Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Otvoren obnovljeni i uređeni Dom kulture u Korođu

‘Obnovom Doma šaljemo poruku da se na istoku Hrvatske može ostati i opstati’

1/6
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Obnova Doma kulture počela je 2017. godine, stajala je dva milijuna kuna, a financirali su je Hrvatska vlada i Vukovarsko-srijemska županija

Na blagdan svetoga Stjepana, koji se slavi kao najveći praznik mađarskog naroda u spomen na najvećeg mađarskog kralja i utemeljitelja mađarske države, u Korođu je otvoren novoobnovljeni Dom kulture koji je financiran sredstvima Vlade RH te Vukovarsko-srijemske županije.

Županijska tvrtka Agro-klaster nastavlja s pomaganjem lokalnim poljoprivrednicima Slavonski proizvodi na policama trgovina u Dalmaciji

Obnova Doma kulture započela je 2017., kada je zbog potpuno neadekvatnih uvjeta Dom kulture, koji je građen još pedesetih godina prošlog stoljeća, postao nesiguran za korištenje. Nije imao ni grijanje, pa ga zimi nije bilo moguće koristiti. Tijekom dvogodišnjih radova uspješno je dovršena kompletna unutrašnja i vanjska obnova. Vrijednost investicije je oko 2 milijuna kuna tako da su u novom prostoru mađarska kulturna društva konačno dobila prikladne uvjete za rad.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Među najmodernijim u VSŽ-u

Predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) i zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics kazao je kako je ovo jedan velik i sretan dan ne samo za mještane Korođa već i za sve Mađare u Hrvatskoj, jer je novouređeni Dom neprepoznatljiv u odnosu na njegov izgled prije početka obnove.

– Razlog tome je upornost Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj. Time su se nakon brojnih godina osigurali adekvatni uvjeti za kulturno djelovanje Mađara u Korođu, a u tome smo uspjeli zahvaljujući velikom naporu Vlade i Županije koji su u financirali projekt. Ova obnova usvojena je 2017. na sjednici Vlade RH kao dio Operativnog programa za Mađarsku manjinu. Obnovom Doma šaljemo poruku da se na istoku Hrvatske može ostati i opstati – rekao je Jankovics.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Proslava Dana županije u Otoku Raspisan Javni poziv za dodjelu županijskih nagrada

Dodao je i kako mađarska manjina u Hrvatskoj, prema posljednjem popisu stanovnika, broji oko 14.000 stanovnika od kojih njih oko 1700 živi na području Vukovarsko-srijemske županije. Najveći dio hrvatskih Mađara živi na području Općine Tordinci u Korođu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako je Dom kulture u Korođu zasigurno jedan od najsređenijih i najsuvremenijih takvih objekata na području županije.

– Možemo biti iznimno ponosni. Sredstvima koja su bila na raspolaganju obavljen je jako kvalitetan posao, mađarska nacionalna manjina u Korođu dobila je izniman objekt za održavanje svog identiteta. S mađarskom smo manjinom stvarali temelje Hrvatske i branili zemlju tako da su se naši međusobni odnosi u Hrvatskoj prenijeli i na dobre odnose dvije države Hrvatske i Mađarske – rekao je Galić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Počeli građevinski radovi na realizaciji projekta ‘Vrata Spačvanskog bazena’ Uz edukacije, u centru će se na moderan način prikazivati biljni i životinjski svijet

Osigurana sva prava

U Korođu je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Drago mi je da mađarska manjinska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan suživot s hrvatskim stanovništvom. Hrvatska vlada brine se za izgradnju ovog Doma kulture u Korođu te za organizaciju i pohađanje škole na mađarskom jeziku. Mađari imaju svog predstavnika u Saboru te su tako sva prava mađarskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj osigurana – rekao je Grlić Radman.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Modernim tehnologijama promoviraju turistički potencijal Srijema Interaktivni totemi pozivaju turiste da županiju dožive svim svojim osjetilima