Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Počeli građevinski radovi na realizaciji projekta ‘Vrata Spačvanskog bazena’

Uz edukacije, u centru će se na moderan način prikazivati biljni i životinjski svijet

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Centar se nalazi na prostoru Spačvanske šume u blizini grada Otoka, a obuhvaća područje zaštićenog šumskog rezervata Lože i lokaliteta Virovi

Poslije godina planiranja, a onda i izrade samoga projekta, počeli su radovi na posjetiteljskom centru u sklopu projekta “Vrata Spačvanskog bazena”. Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju kako su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima županije i strateški partner Grad Otok idejni začetnici gradnje i opremanja Bioekološko-edukacijskog centra. Namjera je programe edukacije, koje se provode u suradnji s osnovnim školama, obavljati upravo u objektu koji se trenutačno gradi.

Vukovar i ove godine veliko gradilište Uređuje se nadvožnjak, gradi se trg na Trpinjskoj cesti, saniraju ulice

U sklopu mreže Natura 2000

Područje provedbe projekta nalazi se na prostoru Spačvanske šume u blizini grada Otoka, a obuhvaća područje zaštićenog šumskog rezervata Lože i lokaliteta Virovi koji se nalaze u području ekološke mreže Natura 2000. Iako su aktivnosti provedbe edukacijskih programa Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u sklopu projekta počeli s proteklom školskom godinom, Biološko edukacijski centar će osigurati sadržaje koji nedostaju u ovom dijelu Natura 2000 ekološke mreže Vukovarsko-srijemske županije, a uedinjuju ugostiteljsku, turističku i edukativnu infrastrukturu, zbog čega je njegova gradnja itekako potrebna i opravdana. S obzirom na vrijednost projekta „Vrata Spačvanskog bazena“ i visinu ulaganja, planirani objekt će nakon završetka biti moderan i atraktivan posjetiteljski centar koji će biti na razini bilo kojeg centra iste namjene u Parku prirode ili Nacionalnom parku RH.

Županija pridonijela humanitarnoj akciji Podrška oboljelim ženama uz poruku: Niste same!

Osim održavanja raznih edukacija koje će organizirati Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, uloga Biološko-edukacijskog centra Virovi bit će i razvoj kontinentalnog turizma i turističke valorizacije Virova kroz promicanje održivog razvoja prirodne baštine i jačanje svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti Spačvanskih šuma.

Prema projektu u samom centru bit će prisutni brojni sadržaji, osim različitih programa edukacija, poput multimedijskih prikaza prirodne baštine koji će na atraktivan i inovativan način prikazati biljni i životinjski svijet Spačvanske šume te važnost očuvanja prirode.

Župan Božo Galić obišao je radove na gradnji Agrotehnološkog centra i sustava navodnjavanja U Cerni obilježen početak gradnje Agrotehnološkog centra Agrotehnološki centar i sustav za navodnjavanje Blata-Cerna važni su za razvoj poljoprivrede

Projekt vrijedan 25 milijuna kn

Isto tako, treba naglasiti da će Biološko-edukacijski centar također biti u funkciji nadzora Natura 2000 ekološke mreže Spačvanski bazen, istraživačkog i znanstvenog rada koji će djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima nastaviti obavljati na prostoru Vukovarsko-srijemske županije. O značaju projekta govori i podatak da je vrijedan više od 25,5 milijuna kuna, od čega 18,6 milijuna je financirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Kako do boljih uvjeta pružanja primarne zdravstvene zaštite Na bolničku zdravstvenu zaštitu odlazi i 73 posto rashoda, to bi se trebalo promijeniti