Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Cerni obilježen početak gradnje Agrotehnološkog centra

Agrotehnološki centar i sustav za navodnjavanje Blata-Cerna važni su za razvoj poljoprivrede

Župan Božo Galić obišao je radove na gradnji Agrotehnološkog centra i sustava navodnjavanja
1/11
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Usluge Centra koristit će 200-tinjak OPG-ova

U Cerni je obilježen početak izgradnje Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura. Na konferenciji za novinare govorilo se i o skorom završetku izgradnje sustava za navodnjavanje Blata – Cerna, kojim će se navodnjavati 550 hektara poljoprivrednih površina.

Mjesto naftnih polja i plodnih oranica Đeletovci proglašeni seoskom prijestolnicom

Župan Božo Galić rekao je kako je riječ o infrastrukturnim projektima koji su jako važni za razvoj poljoprivrede i spas obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

– Županija je prepoznala važnost navodnjavanja kao mjeru unapređenja poljoprivrede i kontinuirano aktivno djeluje na provedbi ciljeva zacrtanih županijskim planom navodnjavanja. Navodnjavanje je i preduvjet za ovako velik projekt kao što je Agrotehnološki centar. Riječ je o velikom iskoraku u poboljšanju uvjeta proizvodnje u povrtlarstvu i voćarstvu te stvaranju novih vrijednosti i konkurentnih proizvoda – istaknuo je Galić.

Župan Božo Galić u obilasku gradilišta Radovi na cesti Prkovci – Babina Greda i kroz naselje Cerna za kvalitetniji život

Voditelj Odsjeka za navodnjavanje u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu Hranimir Jurić i pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić održali su kratku prezentaciju o projektima.

Agrotehnološki centar je projekt vrijedan 34,5 milijuna kuna, a vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom poljoprivrede je 30 milijuna kuna. Centar će osigurati logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Poslovanje će biti utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prije svega hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća te pratećih objekata. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora. Usluge Centra koristit će 200-tinjak OPG-ova.

Kako do boljih uvjeta pružanja primarne zdravstvene zaštite Na bolničku zdravstvenu zaštitu odlazi i 73 posto rashoda, to bi se trebalo promijeniti

Sustav navodnjavanja Blata – Cerna obuhvaća neto površinu od 550 hektara. Vrijedan je 34,3 milijuna kuna, od čega je 29,1 milijun iz fondova EU, a ostatak sredstva državnog proračuna. Projektom se gradi i pristupna cesta do crpne stanice od nasutog kamenog materijala ukupne dužine 2578 metara. Radovi na gradnji sustava započeli su prošle jeseni, a rok za izvođenje je 18 mjeseci. Već je realizirano 80 posto projekta. 

suradnja Realizacija projekta LingoLink u kojem sudjeluje 12 zemalja EU