Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
edukacijsko-turistički kompleks

Kuća Nikole Tesle uskoro u Karlovcu

Kuća Nikole Tesle u Karlovcu
1/6
Foto: Karlovačka županija
Vodili smo se idejom da je Karlovac obilježio Teslu; školovanjem i životom uz Koranu, uz vodu, gdje se skoro i utopio i gdje je dobio nove ideje kako ukrotiti prirodu; vodu, munje

Čak 15  milijuna kuna  vrijedno je preuređenje postojeće derutne zgrade pored karlovačke Gimnazije i njena dogradnja kako bi nastao komples nazvan Nikola Tesla – Ekperience centar Karlovac.

Idejno rješenje i vizualni identit za Grad Karlovac i Županiju napravile su zagrebačke tvrtke Pop-Art i Real grupa koja je i autor velike izložbe o Tesli, Mind from the Future. Projekt je predstavlje u karlovačkoj Gimnaziji koja je Tesli dala jedino formalno obrazovanje u životu.

Albert Gajšak s novim proizvodom Makerphoneom Albert Gajšak Mladi karlovački intelektualac pokrenuo novi projekt

Vodili smo se idejom da je Karlovac obilježio Teslu; školovanjem i životom uz Koranu, uz vodu, gdje se skoro i utopio i gdje je dobio nove ideje kako ukrotiti prirodu; vodu, munje. Zato smo i ovu kuću osmislili kao multifunkcionalnu, puno novih tehnologija, s prostorom koji se prožima, koji je staklenim površinama odijeljen od arboretuma i Gimnazije i koji je namijenjen mladima i razvoju znanosti – pojasnio je Alen Ranilović, direktor Real grupe.

Trošna kuća bit će obnovljena, ali i dograđena novim prostorom gdje će se kroz tri etaže ispričati priča o životu Nikole Tesle; od Smiljana, preko Gospića, Karlovca, do New Yorka, gdje će biti predstavljeni instrumenti na kojima je radio u Gimnaziji stari 150 godina.

Bit će tu i učionica, multifunkcionalnih dvorana, kafić gdje će se replikatorima, na futuristički način naručivati piće, zatim amfiteatar, devet metara duga umjetnička instalacija koja će svjedočiti Teslinim idejama, izložbene dvorane, te još puno sadržaja koji će, svjedočeći o Tesli, poticati mlade na inovativnost.

karlovac 'Već 30 godina održavam sat na crkvi Presvetog Trojstva'

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako je ovaj projekt dokaz da je sazrijelo vrijeme da Karlovac napokon riješiti svoj kompleks prema Tesli i posveti mu mjesto kakvo zaslužuje.

- Dokumentacija za projekt vrijedna je pola milijuna kuna, a većinu su novca dali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi EU. Uvjerena sam da ćemo na EU fondovima dobiti i novac za gradnju ovog jedinstvenog doma posvećenog geniju – kazala je Martina Furdek-Hajdin, zamjenica župana.

Davor Petračić petračić o kadroviranju u gradskim tvrtkama 'Postalo je toliko umreženo, 'neprobojno' da ljudi to više ne mogu gledati'