Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
počele maškare

Lokalna vlast na pet tjedana predala vladavinu Maškaranoj Republici

vir
Foto: Općina Vir
Meštar i kraljica preuzimaju vlast od predstavnika Općine Vir

Virskim maškarama predana je Povelja s ključevima vlasti, a u programu svečanosti otvorenja Maškara na Viru nastupili su performeri Cirkulture i Jasmin Stavros.

NERASKIDIVE VEZE VIRA I SLOVENIJE Gosti iz Slovenije u 2018. ostvarili najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva

– Koncertom Jasmina Stavrosa, nastupom samoborske udruge Cirkultura i svečanom primopredajom ključeva lokalne vlasti na otoku Viru počela je petotjedna tradicijska manifestacija Maškare na Viru – izvijestili su s Vira. No tvrde i da predstavnicima Općine Vir te izvršne i zakonodavne vlasti “nije bilo lako”.

– Kiseli smiješak protegnuo im se od uha do uha kada su tekstom Povelje o primopredaji proglasili Maškaranu Republiku te meštru i kraljici virskih maškara uručili golemi ključ, simbol vlasti – našalili su se s Vira.

Advent na Viru Odluka na 13. sjednici Općinskog vijeća Vira Roditelji odgojitelji dobivat će 65 posto od prosječne bruto plaće

– Ovom Poveljom dobrovoljno predajemo vlast i proglašavamo vladavinu Maškarane Republike. Dosad smo u dugoj virskoj tradiciji maškara imali samo dva slučaja da se ključ po završetku manifestacije nije vratio pa se pouzdajemo u moral i poštenje predstavnika virskih maškara. Nadamo se kako će ključeve vlasti vratiti gdje pripadaju – poručili su zamjenik načelnika Antonio Vučetić i predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović uvjereni u dobre namjere meštra Branka Dabičića i kraljice Elizabete Fumić. Bilo je to naivno, kako piše Kažimir Škrbić iz virskog odjela za odnose s javnošću. Naime, satenski jastučić s ključevima vlasti koji je držala mala od maškara Danijela Vučetić još će dugo ostati prazan.

Vir U tijeku veliki projekti komunalne infrastrukture Načelnik Kapović: U 2025. cijeli će Vir biti potpuno uređen otok

– Pored virskih domaćina iz udruge Vizera, na otvorenju Maškara na Viru gostovali su trogirska karnevalska udruga Rašpin Jute i Poklade Primošten, kao i brojni Ninjani, Vršani, Privlačani, Zadrani te virski vikendaši iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Treći puta uzastopno na otok došli su i performeri iz samoborske Cirkulture, a svoje su vještine demonstrirali na virskoj rivi. Otvorenje Maškara na Viru, kao i cijelu manifestaciju od 9. veljače do 5. ožujka, organiziraju destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska karnevalska udruga Vizera, dok je glavni sponzor manifestacije Općina Vir – istaknuli su s Vira. 

Virski milenijski projekt Kreće III. faza virske vodovodne i kanalizacijske mreže