Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Odluka na 13. sjednici Općinskog vijeća Vira

Roditelji odgojitelji dobivat će 65 posto od prosječne bruto plaće

Advent na Viru
Foto: Kažimir Škrbić
Najveći je uspjeh ove općinske uprave činjenica kako danas na Viru živi 4000 ljudi

Na 13. sjednici Općinskog vijeća Općine Vir usvojena je Odluka o komunalnoj naknadi, određen je iznos turističkog paušala (300 kuna) i donesene nove mjere pronatalitetne politike.

Vir U tijeku veliki projekti komunalne infrastrukture Načelnik Kapović: U 2025. cijeli će Vir biti potpuno uređen otok

– Donesena je još jedna odluka kojom su znatno proširene mjere pronatalitetne politike virske jedinice lokalne samouprave, pa će roditelji odgojitelji – majka, otac, udomitelj ili druge osobe kojima je dijete povjereno na brigu i odgoj – mjesečno dobivati 65 posto od prosječne bruto plaće u RH. Po prilici, riječ je o iznosu od 5500 kuna bruto (oko 4300 kuna neto) koji će moći ostvariti navedeni roditelji odgojitelji iz zajedničkog kućanstva u kojemu žive s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od 26 godina – istaknuli su iz virske lokalne uprave.

Pomoć za novorođenče

– Najveći je uspjeh ove općinske uprave, što je ujedno i moj osobni politički uspjeh, činjenica kako danas na Viru živi četiri tisuće ljudi. Kako ih početkom 1990-ih nije bilo ni tisuću, govorimo ustvari o najvećem demografskom rastu u Hrvatskoj i jednoj od rijetkih sredina koja ne pati od sve izraženijih negativnih demografskih trendova. Da na Viru nije dobro te da otok nema jasnu i definiranu perspektivu, a time razvoj i budućnost, sigurno ne bi bilo takvog rasta – kazao je virski načelnik Kristijan Kapović u objašnjenju ove nove općinske socijalne i pronatalitetne mjere.

Pored te odluke, virsko Općinsko vijeće usvojilo je i Odluku o izmjeni i dopuni odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. To znači da su precizirani uvjeti kojima se ostvaruje pravo na dobivanje 12.000 kuna za prvo dijete, 24.000 kuna za drugo dijete, 48.000 kuna za treće dijete, 96.000 kuna za četvrto dijete i 192.000 kuna za peto i svako sljedeće dijete.

Virski vijećnici odlučivali su i o komunalnim temama. Tako su Odlukom o komunalnoj naknadi utvrđene tri zone za određivanje visine komunalne naknade. Utvrdilo se kako će za prvu zonu (objekti koji imaju priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, javnu rasvjetu i asfalt) koeficijent iznositi 0,80 kuna, za drugu zonu (postojanje jednog ili najviše dva elementa komunalne infrastrukture) 0,65 kuna te za treću (bez komunalne infrastrukture) 0,50 kuna.

Vir PREDSTAVLJANJE VIRA U SLOVAČKOJ Slovaci lani imali više od 100.000 noćenja i 10.000 dolazaka

Ova Odluka uključuje, kako nas je izvijestio Kažimir Škrbić iz virskog odjela za odnose s javnošću i utvrđeni koeficijent namjene i to ovisno o vrsti nekretnine i djelatnosti koja se obavlja, te vrijednost boda komunalne naknade.

– Da pojasnimo, za sve vlasnike objekata koji koriste kompletnu infrastrukturu – vodu i kanalizaciju, asfalt i javnu rasvjetu – koeficijent zone poskupio je za 0,15 kuna (dosad je svima bio 0,65 kuna), ili za oko 20 posto. Vlasnicima objekata koji imaju asfalt i javnu rasvjetu, a nemaju vodovod i kanalizaciju, odnosno koriste jedan ili najviše dva elementa komunalne opremljenosti, iznos koeficijenta zone ostaje isti (0,65 kuna). Onima pak koji nemaju nikakvu komunalnu opremljenost – asfalt, javnu rasvjetu i priključak na vodu i kanalizaciju – iznos koeficijenta zone smanjen je za oko 20 posto, pa sada iznosi 0,50 kuna – izvijestio je Škrbić.

– Zasad je najmanje onih koji imaju kompletnu komunalnu opremljenost, pa samo za njih vrijedi simbolično povećanje od 0,15 kuna. Najviše je onih koji imaju nešto od komunalne infrastrukture, a njima iznos koeficijenta zone ostaje isti, dok je pravedno da najmanje plaćaju oni koji nemaju ništa. Njima smo koeficijent zone sa 0,65 kuna smanjili na 0,50 kuna – objasnio je načelnik Vira Kristijan Kapović razliku i obavezu utvrđivanja koeficijenta zona koji je dosad bio isti za cijeli otok.

Maškare Tradicijska manifestacija Maškare na Viru počinje 9. veljače Pada lokalna vlada, a vlast preuzima Maškarana Republika

Komunalna naknada

Kod koeficijenta namjene u slučaju stambenog prostora, garažnog prostora te stambenog i poslovnog prostora koji koriste neprofitne udruge građana – njegova se vrijednost izražava kao 1 bod. Za kampove koeficijent namjene vrijedi 1,5 bod, poslovni prostor koji služi za proizvodne djelatnosti 3 boda, a isto je za apartmane, hotele, itd. Kako je vrijednost boda (1 mjesečno ili 12 godišnje) utvrđena još ranije, iznos komunalne naknade po metru četvornom površine nekretnine dobije se zbrojem koeficijenta zone, koeficijenta namjene i vrijednosti boda komunalne naknade.

To znači kako je u slučaju stambenog prostora u prvoj zoni taj iznos sada 9,60 kuna, u drugoj zoni ostao je 7,80 kuna, dok je za treću zonu smanjen na 6 kuna. Odlukom je još navedeno kako se od obaveze plaćanja komunalne naknade oslobađaju nekretnine u vlasništvu Općine Vir, kao i članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, koji su vlasnici obiteljske kuće na području Općine Vir, zaključili su s Vira.

Virski milenijski projekt Kreće III. faza virske vodovodne i kanalizacijske mreže