Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Dvije srednje škole iz Zadarske županije postale regionalni centri kompetentnosti

Medicinskoj školi 41, a Strukovnoj školi 31 milijun kn

Razvojnim planom za uspostavu regionalnoga centra kompetentnosti predviđena su ulaganja u infrastrukturu, kadrove, opremu i programe
Foto: Zadarska županija
Naše će škole provođenjem ovog projekta postati centri izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja – rekao je župan Longin

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje su imenovane Regionalnim centrima kompetentnosti, dvije su iz Zadra. Medicinska škola Ante Kuzmanića imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva dok je Strukovna škola Vice Vlatkovića imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva. U Zadarskoj županiji nalazit će se tako dva regionalna centra strukovnog obrazovanja za područje Karlovačke, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Zadarske županije.

Župan Božidar Longin Peta godina dodjela Županija odobrila oko sto milijuna kuna za potpore u poljoprivredi

Za reformu strukovnog obrazovanja ovo je ključan korak za raspodjelu milijardu kuna osiguranih iz EU fondova. Zadarska županija je kao osnivač prijavila ove škole na Javni poziv, dok je projekte prijave izradila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, pruživši tako tehničku pomoć i podršku školama u oblikovanju Razvojnog plana za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti za svaku od škola.

Više konkretne prakse

Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, usku suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

– Iznimno smo sretni i ponosni zbog činjenice da je resorno ministarstvo ovom odlukom prepoznalo potencijal Zadarske županije. Ovo je priznanje i našim strukovnim školama, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Zadarska županija jedina uz Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku i Varaždinsku županiju dobila po dva centra kompetentnosti, dok je Grad Zagreb dobio tri centra. Naše će škole provođenjem ovog projekta postati centri izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima zdravstva i strojarstva. To je važan doprinos ulaganju u ljudske kapacitete i školovanju kvalitetnog kadra, a omogućit će i kvalitetnije uvjete rada učenicima i nastavnom osoblju – izrazio je zadovoljstvo župan Božidar Longin.

Vir Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica

Razvojnim planom za uspostavu regionalnoga centra kompetentnosti predviđena su ulaganja u infrastrukturu, kadrove, opremu i programe, za Medicinsku školu Ante Kuzmanića taj iznos veći je od 41 milijun kuna, dok je za Strukovnu školu Vice Vlatkovića planirana vrijednost ulaganja više od 31 milijun kuna. Sredstva potrebna za planirane aktivnosti osigurana su EU fondovima.

Glavne aktivnosti Medicinske škole kao RCK bit će unapređenje programa rada, jačanje kapaciteta nastavnika edukacijom, razvoj strukovnih programa usavršavanja i cjeloživotnog učenja sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada, razvoj učenja temeljenog na radu, suradnja obrazovnih ustanova s gospodarskim subjektima, promocija strukovnih zanimanja, sudjelovanje u provedbi projekata vezanih za poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe gospodarskim potrebama. To će pratiti izgradnja i obnova infrastrukture te nabava opreme za podizanje kvalitete rada.

Izgradnja infrastrukture

Kao RCK koji planira postati akceleratorom razvoja gospodarstva regije, Strukovna škola Vice Vlatkovića svoj rad temeljit će na suradnji s gospodarskim subjektima koji djeluju u sektoru, drugim ustanovama za strukovno obrazovanje, visokim učilištima, strukovnim komorama, zavodom za zapošljavanje, osnovnim školama, jedinicom lokalne samouprave i inozemnim partnerima. Suradnja s ovim partnerima bit će ključna u razmjeni znanja, korištenju materijalnih i ljudskih resursa za izvođenje obrazovnih programa te obavljanje svih poslova koji doprinose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe potrebama na tržištu rada.

zadarska županija novi Zakon o upravljanju državnom imovinom Zapuštena državna imovina vraća se u vlasništvo županija Zadarska županija Radionica Poljoprivrednici učili kako suzbiti štetnike i korov