Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Gunji obilježena peta godišnjica od katastrofalnih poplava

Mnogo smo naučili i napravili u ovih pet godina - spremni smo za sve moguće ugroze

Foto: Branimir Bradarić
U Gunji je označen početak radova na modernizaciji lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpna stanica Konjuša – Topola. Riječ je o investiciji vrijednoj 55,9 milijuna kuna

Prije pet godina Cvelferija, područje u Vukovarsko-srijemskoj županiji uz rijeku Savu, bilo je pod vodom. Nakon puknuća nasipa na dva mjesta, kod Račinovaca i Rajevog Sela, vode rijeke Save potopile su Gunju, Rajevo Selo, Račinovce kao i dijelove Posavskih Podgajaca, Đurića, Soljana i Strošinaca.

Sjednica županijskog Stožera civilne zaštite Peta obljetnica katastrofalnih poplava održat će se u Gunji

Poplava je odnijela dva ljudska života i donijela materijalnu štetu veću od 1,7 milijardi kuna. Pet godina poslije Gunja i ostala poplavljena sela najvećim su dijelom obnovljena, a u povodu sjećanja na katastrofalnu poplavu u Društvenom domu u Gunji organizirana je i konferencija na kojoj je govoreno o učinjenome na obnovi, ali i na jačanju savskih nasipa.

Organizirane pokazne vježbe

– Kada danas vidimo Gunju i ostala sela možemo reći da je učinjeno zaista mnogo. Pri tome nam je iznimno važno i to što se jačanjem nasipa, što provodimo s Hrvatskim vodama, mještani osjećaju sigurno i da ovdje više nema opasnosti od poplave. Proteklih godina mnogo smo učinili i na jačanju naših žurnih službi koje su i 2014., u vrijeme poplave, odradile velik i odličan posao – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Govorio je i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Zdravko Kelić koji je potvrdio da je danas civilna zaštita, kao i ostale žurne službe, spremna i osposobljena za sve ugroze.

Župan Božo Galić s načelnikom Antom Gutićem OPĆINA GUNJA Predstavit će projekte za zaštitu od poplava, uredit će se svetište...

– U ovih pet godina kontinuirano smo raznim projektima radili na jačanju naših žurnih službi. Kadrovski smo se ekipirali, dodatno educirali, a uz to i nabavili mnogo nove i kvalitetne opreme. Organizirali smo i nekoliko pokaznih vježbi. U svakom smislu danas smo spremniji nego ranijih godina – potvrdio je Kelić.

U nasipe se ulaže 370 mil. kn

Na dan kada je Cvelferija obilježavala pet godina od katastrofalnih poplava, ali Savom je prolazio i vrh ovogodišnjeg vodnoga vala, u Gunji je označen i početak radova na modernizaciji lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpna stanica Konjuša – Topola. Riječ je o investiciji vrijednoj 55,9 milijuna kuna. Po riječima generalnog direktora Hrvatskih voda time su započeli radovi na ukupno šest lokacija savskih nasipa u što će biti uloženo 370 milijuna kuna od čega će iz fondova EU biti osigurano 315 milijuna kuna.

Ivanec oborinska odvodnja Radi sprečavanja poplava uređuju se kritične lokacije

– Poplave pogađaju i najrazvijenije zemlje pa tako i Hrvatsku. U zadnjih desetak godina sve rijeke zabilježile su svoje povijesne maksimume te svi svjedočimo ekstremnim situacijama. I poplavu prije pet godina uzrokovao je povijesni maksimum Save. Stalna ulaganja jamčit će veliki iskorak u sigurnosti, ali može se očekivati nekakve nove povijesne maksimume tako da nema apsolutne sigurnosti s poplavama. Do 2023. godine odradit ćemo najveći dio posla kada je riječ o zaštiti od poplava na području Cvelferije, Karlovca i Ogulina. No i uz to morat ćemo pratiti promjene u prirodi kako bismo na vrijeme reagirali, spasili živote i u što većoj mjeri smanjili materijalnu štetu – kazao je Đuroković.