Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Održani “Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”

‘Možemo povući 9,7 milijardi eura, vjerujem da ćemo iskoristiti sve što nam EU nudi’

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dobroslavić: U posljednje dvije godine najuspješnija smo županija s ugovorenih 4,4 mlrd. kuna iz EU, a najvažniji je Pelješki most

U sklopu programa „Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“, u povodu obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna u Dubrovniku su predstavljani županijski projekti EU.

Županija s 409.000 kn sufinancira udruge koje pomažu starijima ‘Skrbite o 300-tinjak kućanstava, vaš rad je neprocjenjiv!’

Do 2017. povukli 0 kuna

Župan Nikola Dobroslavić u uvodnom obraćanju istaknuo je kako je jedna od najvažnijih politika EU ona kohezijska, čiji je cilj smanjenje razlike među razvijenim i manje razvijenim regijama u EU.

– U ovoj financijskoj perspektivi možemo povući 9,7 milijardi eura. Ona završava 2020., ali iskoristivost sredstava je do 2023. Danas povlačimo sve više i više sredstava, a vjerujem da ćemo iskoristiti sve što nam EU nudi. Mi smo odavno prepoznali vrijednost tih sredstava, još od 2009. godine kada nam je izborni program i moto bio da ćemo “otkriti i početi koristiti EU fondove”. Danas smo došli do brojnih projekata, a prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u posljednje dvije godine najuspješnija smo županija s ugovorenih 4,4 milijarde kuna. Tu su naravno najvažniji Pelješki most, Zračna luka Dubrovnik, ali i Studentski dom i brojni drugi projekti – rekao je Dobroslavić.

Jednoglasno izabrani ovogodišnji laureati Meri Cetinić dobitnica nagrade za životno djelo

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako žali zbog činjenice da je Grad Dubrovnik, za razliku od Županije, fondove EU počeo otkrivati tek 2017. godine.

– Meni je žao reći da je tek ova gradska uprava počela koristiti fondove EU. Prije toga Grad Dubrovnik je povukao točno nula kuna. Zahvaljujući fondovima EU možemo povećati kvalitetu života našim žiteljima – rekao je Franković.

U sklopu konferencije održana je i panel-rasprava „EU projekti u DNŽ“ na kojoj su iznesene prepreke i iskustva u povlačenju europskih sredstava, ali i mogućnosti ulaganja na različitim područjima. Na panelu su sudjelovali župan Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić.

Potpisan ugovor o zdravstvenom nadstandardu Otočani i turisti sigurni i ovog ljeta – Mljet će imati sanitetsko vozilo

Predstavljeni su i neki od najvažnijih projekata koji se trenutačno provode. Direktor Zračne luke Dubrovnik predstavio je projekt Zračne luke, zamjenik župana Joško Cebalo predstavio je Luke od lokalnog i regionalnog značaja u DNŽ-u, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica projekt Studentskog doma Dubrovnik, ispred Općine Ston Valentina Viktović predstavila je projekt Povijest na zrnu soli, ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić prezentirala je projekt Lazareti – Kreativna četvrt Dubrovnika, a Sanda Barkiđija je ispred DUNEA-e predstavila projekt Putevima prošlosti. V.d. pročelnika za gospodarstvo i more u DNŽ-u Ivo Klaić predstavio je projekte u poduzetništvu i poljoprivredi, ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić projekt Objedinjeni hitni bolnički prijem i projekt Dnevne bolnice. O projektima energetske obnove javnih zgrada govorio je Luko Srhoj iz DUNEA-e, a o projektima u vatrogastvu zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

Organizatori Županija i agencija

Konferencija je održana u organizaciji DNŽ-a i RRA DUNEA-e, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, Centar za poduzetništvo, Razvojna agencija Grada Dubrovnika – DURA, FLAG Južni Jadran te Lokalna akcijska grupa LAG 5.

Specijalisti iz Dubrovnika dva puta tjedno u Domu zdravlja Metković Skori početak uređenja zgrade za metkovsku dnevnu bolnicu