Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Biograd na Moru

Multikulturalna izložba “Ljepota različitosti” u Zavičajnom muzeju

Izložbu je organizirala likovna udruga Art-Forum-Zadar
1/3
Foto: Grad Biograd na Moru
Svoja likovna djela predstavilo je 40-ak umjetnika iz različitih zemalja

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Biograd na Moru ljubiteljima likovne umjetnosti predstavila se Art promocija „Ljepota različitosti“ Biograd 2018. Svoja likovna djela predstavilo je 40-ak umjetnika i umjetnica iz različitih zemalja što je ovom kulturnom događaju dalo ozračje multikulturalnosti.

Izložba o razaranju i obnovi Dubrovnika u sjedištu ‘Ožiljci Grada’ u New Yorku

Dobro zajedničko ozračje

– Bez umjetničkog stvaralaštva svijet bi izgledao nedorečen i bez smisla. Bit i smisao ljudske egzistencije postali bi upitni. Istinski stvaratelj, oblikujući idejnu sferu, materijaliziranjem u formi umjetničkih djela, ustrajno obogaćuje životnu stvarnost. Svako istinski osmišljeno djelo zrači autentičnošću iskaza, u protivnom postaje obična preslika. Magičnost neke stvari u osnovi je i zagonetka njezine biti. Iskorak k tajnovitom osluškivanju energije koja ispunjava prirodu i tajna kozmičkog univerzuma početak je stvaranja iz sebe i početak približavanja višim sferama misaonosti. U konačnici vrijedno je istaknuti misao najpoznatijeg riječkog slikara 20. stoljeća Romola Venuccija koji je rekao da umjetnik mora stvarati, kreirati i transformirati stvarnost kroz svoju vlastitu duhovnu prizmu jer umjetnost je ljudska povijest onoga koji stvara – rekao je u svom Ogledu o umjetnosti likovni umjetnik i teoretičar Boris Žuža.

– Raduje nas što smo u ovo blagdansko vrijeme imali priliku ugostiti ovu lijepu i vrijednu izložbu likovne udruge Art-Forum-Zadar – kazao je, obraćajući se nazočnima, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić.

Biograd na Moru Usvojene izmjene i dopune proračuna grada Biograda na Moru za 2018. Komunalni redari skidat će nelegalno postavljene reklame - o trošku vlasnika

Govoreći o ljepoti izloženih djela, ali i ljepoti različitosti uopće, istaknuo je da, dok se okupljamo na mjestima koja zrače ljepotom i odišu dobrim duhom i odašiljamo pozitivne vibracije, onda je to više nego dobro zajedničko ozračje. Osvrnuo se ukratko na godinu koja je na izmaku i izrazio zadovoljstvo ostvarenim te najavio i neke od većih zahvata koji u idućoj godini slijede u muzeju.

Otvarajući izložbu, gradska vijećnica Slavica Jeličić izrazila je zadovoljstvo radom Zavičajnog muzeja te istaknula kako su ljubitelji umjetnosti u gradu često imali prilike vidjeti brojne vrijedne izložbe eminentnih hrvatskih likovnih umjetnika, kipara, fotografa i drugih, a to najbolje pokazuje i broj posjetitelja na takvim događanjima u muzeju.

Cilj izložbe je ukazati na važnost koraljnih grebena Otvorena izložba koralja 'Krhka ljepota'

Prisjećanje na Stipu Golca

– I ova izložba “Ljepota različitosti” posebna je jer okuplja veliki broj likovnjaka iz zemlje i svijeta, dok je nazočnost jednog djela samih autora svakako njezina dodatna vrijednost. O izloženim radovima nema se što kazati do da nude različite motive i slikarske tehnike, od ulja na platnu, pastela, akrila, bakrotiska i kombiniranih tehnika, što je još jedan razlog više za doći i razgledati ovu vrijednu izložbu – rekla je vijećnica Jeličić.

Prilikom otvaranja izložbe u biogradskom Zavičajnom muzeju likovnjaci, ali i posjetitelji prisjetili su se i nedavno preminulog likovnog umjetnika Stipe Golca. 

U Biogradu su zadovoljni turističkim rezultatima U Biogradu na Moru zadovoljni turističkom godinom Najbrojni su gosti Slovenci i Nijemci, ukupno su ostvarili više od 370.000 noćenja