Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
dani hrvatskog turizma

Muzej vučedolske kulture primio nagradu za inovaciju godine

Muzej vučedolske kulture
1/2
Foto: Wikimedia commons
Nagrada se dodjeljuje se tvrtki ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije

Turistička zajednica grada Vukovara nominirala je Muzej vučedolske kulture u kategoriji Inovacija godine 2018. te je na temelju toga na Danima hrvatskog turizma 2018. Muzej vučedolske kulture dobio prvu nagradu.

Nagrada „INOVACIJA GODINE" dodjeljuje se tvrtki ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. U ovoj kategoriji natječu se subjekti čije se inovacije odnose na: inovacije vezane uz turistički doživljaj, inovacije vezane uz turistički proizvod i inovacije vezane uz IT solucije u turizmu.

Naglasak nagrade je na izrađenoj publikaciji Dječji vodič "Dolkine priče" i Dnevnik malog arheologa. "Ocjenjivačko je povjerenstvo ocijenilo da tu nagradu uz "Dolkine priče" i Dnevnik malog arheologa zaslužuje i cjelokupan koncept muzeja jer su i cjeloviti koncept i sam pristup inovativni," istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

osiguran novac za komunalne projekte Planira se početi s gradnjom 5,5 km potpornih zidova na području Vukovara

Radi se o jedinstvenom interaktivnom vodiču koji govori o postavu muzeja, arheološkim istraživanjima koja se provode kao i u cijelosti o vučedolskoj kulturi. Taj vodič će najmlađima na jednostavan i slikovit način prezentirati život Vučedolaca. To je svojevrsna nagrada i za cjelokupan muzej počevši od arhitektonskog rješenja muzeja, postava pa sve do tehnologije koja se tamo koristi i koja posjetiteljima prikazuje kako su prije 5.000 godina živjeli Vučedolci.

Muzej je otvoren u lipnju 2015. godine te da su od tada zabilježili preko 200.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske ali i inozemstva. Ovaj muzej vrlo brzo postao je prepoznatljiv i jedinstven turistički proizvod Grada Vukovara.

Kao takav je već dobitnik niza muzejskih nagrada. U njemu je, kroz više prostorija, stalni postav kao i multimediju, prikazana cjelokupna vučedolska kultura. Može se tu tako vidjeti i replika vučedolske kuće, pribor za lov i ribolov, čamac kakav su koristili, odjeću, raznu keramiku i posude.

Od 1. siječnja Grad preuzima prava nad osnovnim školama

Muzej će dodatno dobiti na važnosti s izgradnjom Arheološkog parka u okviru kojega će posjetiteljima biti ponuđeno niz novih sadržaja poput planetarija, replika njihovih kuća, svojevrsnog zoo vrta sa životinjama koje su uzgajali, radionica, ljevaonica bakra, centra za istraživanje, ali i restorana gdje će moći kušati jela koja su spravljali stari Vučedolci.

"Ove nagrade znače jako puno za razvoj turizma u gradu Vukovaru jer muzeju osiguravaju besplatan marketing, a potvrđuju i da ekipa u muzeju na čelu s ravnateljicom jako puno i dobro radi, da imaju moderan pristup i u stanju su odgovoriti na ovakve izazove. Pedagoško-edukacijski program Dječji vodič "Dolkine priče" i Dnevnik malog arheologa kod najmlađih razvijaju kulturu posjećivanja muzeja i ljubav prema arheologiji.

Nadam se da je ovo jedna izuzetno dobra i kvalitetna pozivnica svima da posjete naš muzej, ali i poticaj upravi muzeja i svima nama da nastavimo s kvalitetnim radom i donosimo ovakve nagrade u naš grad," naglasio je gradonačelnik Penava.

Foto: Grad Vukovar

Ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec rekla je kako su izuzetno ponosni na tu nagradu i zahvalni Turističkoj zajednici grada Vukovara na prijedlogu za nominaciju.

"Zahvalni smo i ocjenjivačkom sudu koji nas je prepoznao kao inovativan muzej kojega je u tri i pol godine posjetilo više od 200.000 posjetitelja koji su doživjeli prapovijest kroz naš stalni postav, ali i mnoge druge aktivnosti od multimedijalnih vodiča, audio vodiča do najnovije pedagoško-edukativne aktivnosti za najmlađe – Dječjeg vodiča Dolkine priče i Dnevnika malog arheologa," rekla je ovom prilikom ravnateljica muzeja Hutinec.

Za pedagoško-edukacijski program Dječji vodič "Dolkine priče" i Dnevnik malog arheologa Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je protekloga tjedna ravnateljici muzeja Mireli Hutinec i kustosici Mirni Šuljug i posebno priznanje. Ravnateljica muzeja dodala je kako u iduće četiri godine planiraju realizirati Arheološki park Vučedol sa svim sadržajima.

turistička ploča GRAD VUKOVAR Turistička ploča na autocesti A3