Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U VUKOVARU

Na četiri ulaza postavljene skulpture koje simboliziraju ulazak u mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića
Foto: Branimir Bradarić
Prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića.

Nekoliko dana prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, na cestovnim ulazima u Vukovar postavljene su nove skulpture u obliku slova V koje svim putnicima ukazuju na to da ulaze u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Nove skulpture predstavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima napominjući da su takve četiri skulpture trenutačno postavljene na ulazima u grad, na državnim prometnicama, dok će narednih mjeseci biti postavljene još 4 identične skulpture i na županijskim i sporednim prometnicama.

Obilježen Dan županije, uručena priznanja zaslužnima Županija je realizirala brojne projekte, a velika su očekivanja i u razvoju

Trajni podsjetnik

Penava je rekao da su skulpture izrađene prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića kao i da one nisu postavljene samo kako bi uljepšale ulaze u grad, nego i kao trajni i vidljivi podsjetnik da se ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

– Riječ je o trodimenzionalnim skulpturama visokim 587 centimetara koje se sastoje od čeličnih kocki crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa. Sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H i osvijetljeno podnim reflektorima – rekao je Penava.

Vukovar NASTAVAK PROJEKTA ZAŽELI O 330 starijih osoba skrbit će 55 žena

Pojašnjavajući izgled skulpture, Penava je rekao da je slovo V je početno slovo imena grada, ali i simbol koji su branitelji tijekom Domovinskog rata isticali ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede. Ukupni vizualni identitet čine i kocke u hrvatskim bojama, jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom rat, ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatska.

– Cijela simbolika može se svesti pod slogan „Vukovar je Hrvatska, Hrvatska je Vukovar“. Vukovar je najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i konačni pobjednik, jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija, ali je Republika Hrvatska i međunarodno priznata kao samostalna država – rekao je Penava.

Velik interes građana

Inače, vizuali skulpture „V“ mogu se vidjeti i na značkama koje nose svi dužnosnici Grada Vukovara, a vrlo često i državni dužnosnici prilikom svojih posjeta Vukovaru ili kada govore o temama vezanim za Vukovar. Prema Penavinoj najavi, jedna skulptura „V“ bit će postavljena i na ulazu u susjedno selo Bogdanovce, iz smjera Marinaca, te je pojašnjeno kako je riječ o području koje je zakonom definirano kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

Šestu godinu zaredom Poljoprivrednicima 800.000 kuna za nabavu mehanizacije, opreme, gradnju gospodarskih zgrada...

Kazao je kako je to ujedno i poruka svima koji dolaze u naš kraj da su Vukovar i Bogdanovci povijesno vrlo važna mjesta za Hrvatsku. Inače, same skulpture su već izazvale veliki interes građana i putnika pa se tako često može vidjeti kako se prolaznici zaustavljaju kako bi ih fotografirali. Skulpture su naišle na pozitivan odjek, a izradila ih je tvrtka PRO-TEAM d.o.o. iz Vukovara u roku od tri mjeseca, a vrijednost ugovorenih radova iznosi nešto manje od 600 tisuća kuna.