Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zadru, rektorica Vican poručila:

‘Na obrazovanje ne gledamo kao na uslugu, nego kao na poziv’

Svečano je proslavljen dan Sveučilišta u Zadru
1/3
Foto: Zadarska županija
Rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican ponosno je istaknula kako je Sveučilište napravilo napredak u svim područjima djelatnosti

Svečanom sjednicom obilježen je Dan Sveučilišta u Zadru – Dies Academicus. Uzvanike je pozdravila rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, koja je istaknula da nema nijednog područja sveučilišne djelatnosti u kojemu od prošle obljetnice do danas nisu napravili evidentan iskorak.

Predstavljen projekt Kulturna ruta putovima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Gradovi će obnoviti dio baštine, a gostima pružiti privlačne sadržaje

Longin: Ulažemo u budućnost

– Znanost nas čini internacionalnima jer granice znanosti nadilaze državne. Ali ne okrećemo leđa vrijednosnom sustavu, nacionalnoj baštini i kulturi. Sveučilište smo koje na obrazovanje ne gleda kao uslugu, nego kao djelatnost kojoj je poučavanje i poziv, a poziv je dodana vrijednost obrazovanju. Svu ispunjenost sveučilišnog života čine studenti koji su angažiranošću i sudjelovanjem ovogodišnji Dies Academicus učinili sadržajno višednevnim – poručila je rektorica Vican.

Okupljenima se obratio i župan Božidar Longin iskazavši zadovoljstvo što Županija sve ove godine uspješno surađuje sa Sveučilištem na brojnim projektima.

Foto: Zadarska županija

– S obzirom na činjenicu da je Županija odgovorna za upravljanje razvojem na svom području, suradnja sa Sveučilištem apsolutno je nužna. Vaše primarno poslanje ulaganje je u mlade, a i naše aktivnosti usmjerene su upravo prema budućnosti – boljoj, uspješnijoj, sretnijoj. Ključ svakoga uspjeha je - čovjek. Naša misija je ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost naše županije i naše Hrvatske upravo na njima – rekao je Longin.

Održana 10. sjednice Županijske skupštine Županija Sveučilištu ustupila zgradu Tehničke škole

Okupljene je pozdravila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetivši kako je filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda u Zadru prvo hrvatsko visoko učilište osnovano 1396.

– Zadarsko sveučilište pripada manjim sveučilištima u Hrvatskoj, ali ne zato manje važnima. Osim toga, mnogo je prednosti manjih sveučilišta jer omogućuju veću kompaktnost, homogenost i komplementarnost studija – kazala je predsjednica.

U sklopu Dana Sveučilišta godišnjom nagradom rektorice nagrađeni su akademski djelatnici doc. dr. sc. Ivana Lončar, doc. dr. sc. Marijana Tomić i izv. prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić, djelatnici Andrea Barač Bataljaku, Marinela Borina Valčić i Ana Pehar te uredništva časopisa “Ars Adriatica”, “Geoadria” i “Sic”.

Sedam županija potpisalo ugovor o sufinanciranju dodatnih timova u turističkim odredištima Za dodatne medicinske timove u sezoni županija dobila 180.000

Nagrade i zahvalnice

Na temelju postignutih ocjena, znanstvene i stručne aktivnosti tijekom studija nagradu rektorice dobili su studenti Laura Brachová, Anamarija Capek, Sara Čović, Elena Kladarić, Lucija Kraljev, Matija Maček, Antonija Manestar, Marijana Markovinović, Ruža Meštrović, Hrvoje Njavro, Vesna Petešić, Lucija Šalinović, Valerija Šinko, Ena Šmitran, Monica Melinda Topalović, Pio Domines Peter, Klara Klisović, Vlatka Košta, Mate Ledenko, Lovro Lulić, Danijela Marasović, Josip Mikinac, Matea Škvorčević, Dario Vištica, Domagoj Mikulić i David Šare.

Foto: Zadarska županija

Za izuzetna studentska sportska postignuća nagradu rektorice dobili su ženska ekipa studentskog Športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru u kategoriji tri na tri, muška vaterpolo ekipa, Ana Burazer, Ana Bajok, ženska ekipa SŠKK-a, muška i ženska ekipa šahovskog kluba te ženska ekipa odbojkaškog kluba. Za doprinos razvoju studentskog sporta nagradu rektorice dobili su Marko Atelj, Katarina Delač, Toni Ercegović, Toni Galov, Antonio Goja, Eleonora Lovraković i Stefan Vulić.

Zahvalnice za uspješnu suradnju dodijeljene su Razvojnoj agenciji ZŽ-a Zadra Nova, Centru za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE te Ogranku Matice hrvatske u Zadru.

Zadar, turizam Osma sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području ZŽ-a Sigurnost je ključna da županija bude poželjna turistička destinacija