Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Aktualni sat 12. sjednice Županijske skupštine

Na pravom smo putu da postanemo vinarska regija

Foto: Zadarska županija
Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a nastavit će se 4. srpnja

Aktualni i budući projekti Županijske lučke uprave bili su jedna od tema aktualnog sata 12. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije. Vijećnika HSU-a Branislava Jelenića zanimalo je za koje je projekte lučke infrastrukture ŽLU Zadar osigurala sredstava iz fondova EU.

završetak EU projekta rekonstrukcije Poduzetnički inkubator Inovativni Zadar u novom ruhu

– Naša Lučka uprava prva je u travnju 2018. potpisala ugovor o dodjeli 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekt izgradnje treće faze trajektne luke Tkon. U pripremi je još jedan novi projekt luke Sali na Dugom otoku u sklopu kojeg je predviđena gradnja obale od 150 metara, uređenje zaobalne površine te gradnja lukobrana. Procijenjena vrijednost radova je 45 milijuna kuna, a ŽLU je u postupku prijave projekta na fondove EU – izvijestio je župan Božidar Longin i dodao da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za gradnju ribarske infrastrukture luke Biograd za što je Županijska lučka uprava preko resornog ministarstva osigurala 1,5 milijuna kuna.

Vijećnicu Jadranku Grabić (HDZ) zanimalo je može li županija ikako utjecati na to da se vina naših proizvođača nađu u restoranima i hotelima na našem području.

– Ne možemo utjecati na tržište, ali pružit ćemo podršku udruživanju vinara, suradnji vinara s turističkim zajednicama kao i njihov nastup na sajmovima i vinskim festivalima. Županija financira i projekt Zaštite i revitalizacije autohtonih sorti vinove loze sjeverne Dalmacije, koji provode Agronomski fakultet iz Zagreba i Sveučilište u Zadru – odgovorio je Longin.

Istraženi su modeli proizvodnje biomase Održana završna konferencija projekta ForBioEnergy

Vijećnika Mosta Ivana Matića zanimalo je koliko je minski sumnjivog terena u Zadarskoj županiji, na što mu je odgovoreno da je nakon Domovinskog rata oko 800 km² bilo minski sumnjivo područje, a sada je to svedeno na 35 km².

Raspravljalo se i o budućem korištenju nekretnina na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića. Župan Longin je ponovio da najavljeno preseljenje županijskih odjela i ustanova ima i cilj da se taj zapušteni prostor u centru Zadra uredi te posebno istaknuo da za svog mandata želi da Županija dobije svoj prostor čime bi se uštedjelo oko 2 milijuna kuna najamnine.

Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a nastavit će se 4. srpnja.

nova luka zadar Ante Gotovina: Luka Gaženica nije samo putnički terminal