Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Položen kamen temeljac Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi

‘Najbolji smo u povećanju gospodarskog rasta i broja zaposlenih’

Polaganje kamena temeljca u poslovnoj zoni Grabi
1/2
Foto: Zadarska županija
Načelnik Poličnika Lončar istaknuo je da će se u centru zaposliti desetak ljudi, a da u poduzetničkim zonama u općini već radi 1500 ljudi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nazočio je svečanosti polaganja kamena temeljca za gradnju Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi u Općini Poličnik. Riječ je o projektu koji zajedno provode Općina Poličnik kao nositelj te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije za ovaj razvojni projekt koji bi trebao biti gotov do studenog 2019. godine.

Projekt Baštica II dobro napreduje Zamjenik župana Šime Mršić obišao radove na gradilištu Baštice II Radovi idu po planu, do 2020. suvremeni sustav navodnjavanja

Sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz europskih fondova, u okviru poziva za razvoj poslovne infrastrukture Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ukupna je vrijednost projekta 25 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz Europske unije 20 milijuna kuna.

Općina već uložila 1,5 milijuna

Centar je zamišljen kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unapređenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med.

Tu će se provoditi proizvodni projekti te razvijati malo i srednje poduzetništvo u prehrambeno-prerađivačkoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te raditi na razvoju novih proizvoda.

Župan Božidar Longin Županijska skupština Dobili smo zahtjeve za novorođenčad za osmo i deveto dijete u obitelji

Uz ministra Horvata i domaćine, zadarskog župana Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik i saborskog zastupnika Davora Lončara svečanosti su nazočili saborska zastupnica Grozdana Perić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić, zamjenici župana Zadarske županije Šime Vicković i Šime Mršić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, zamjenica ravnateljice Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, te župnik don Damir Juričin, koji je ujedno i blagoslovio prostor budućeg Centra za razvoj i edukaciju.

Zadarski župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što se konačno krenulo u gradnju samog objekta, nakon što su ishođene sve potrebne dozvole i zadovoljene zakonske regulative.

– Zadovoljni smo što smo krenuli u gradnju ovog, strateški važnog projekta za našu županiju. Cilj naših centara kompetencija je pametna specijalizacija i jačanje regionalne konkurentnosti. Ovo je jedan od tri specijalizirana centra za koje smo dobili sredstva iz europskih fondova i čijom gradnjom ćemo dostići novu razinu poslovne infrastrukture. Svi ti poslovni inkubatori pokazatelj su našeg dugoročnog promišljanja i razvojne vizije. O tome govore i aktualne brojke po kojima smo županija s najvišim stopama gospodarskog rasta i povećanja broja zaposlenih u Hrvatskoj – istaknuo je župan Longin.

Zadarska županija Na kolegiju župana istaknuto da je proračun stabilan Đacima deficitarnih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

Davor Lončar naglasio je kako je Općina Poličnik već uložila 1,5 milijuna kuna u ishođenje potrebnih dozvola, te rješavanja pitanja zemljišta i dokumentacije, dok će se s dodatnih četiri milijuna kuna zatvoriti financijska konstrukcija. Najveće zadovoljstvo vidi u činjenici kako će se na prostoru Centra zaposliti 7 - 10 djelatnika, dok je u postojećim poslovnim zonama na području Općine Poličnik više od 1500 zaposlenih.

Primjer drugima

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je kako je od 2015. godine u Zadarskoj županiji dodijeljeno ukupno 30 potpora, od čega 25 potpora poduzetnicima i obrtnicima, a pet potpora za poduzetničku infrastrukturu.

Ukupna vrijednost projekata koji su ostvarili pravo na potporu iznosi 315 milijuna kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva viša od 154 milijuna kuna. Osvrnuo se pritom i na razvijenu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu, istaknuvši kako Poličnik može biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave.

– Nalazimo se u fazi u kojoj moramo iskoristiti sva sredstva koja nam strukturni fondovi stavljaju na raspolaganje. Ovakvu infrastrukturu ne treba graditi sredstvima općinskih i županijskih proračuna, a pogotovo ne sredstvima državnog proračuna, već dobrim osmišljavanjem natječaja kakvih našim poduzetnicima nedostaje. Svu infrastrukturu moramo staviti u punu funkciju i optjecaj tako da poduzetnik ima priliku na jednom mjestu dobiti servis koji mu je potreban. Na nama je da za to osiguramo sve potrebne preduvjete i ovim vas putem uvjeravam da i Ministarstvo i Vlada tome pridaju veliku pažnju, jer uz postojeće probleme koji se rješavaju, mi naprosto moramo raditi na pokretanju daljnjeg investicijskog ciklusa, vraćanju optimizma u hrvatsko gospodarstvo i njegovom kontinuiranom jačanju, kako bismo i dalje ostvarivali željene stope rasta – zaključio je ministar Horvat te čestitao svima koji su uključeni u realizaciju projekta Centra za razvoj i edukaciju, uz želju da se projekt završi u zadanom roku i što prije krene s radom.

Posjet Poliklinici Teška godina Posjet Poliklinici na obljetnicu poplave