Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Američki gosti oduševljeni Virom

Nogometni veterani iz New Yorka uživali na Viru u utakmicama, ali i u ribi te janjetini

1/2
Foto: Općina Vir
Nogometni veterani Mornara iz Vira bili su organizatori međunarodnog nogometnog turnira odigranog na igralištu Sabunike u Privlaci, ali su prije svega bili uzorni domaćini prijateljima i gostima iz Omiša i SAD-a

Nogometni veterani Mornara iz Vira bili su organizatori međunarodnog nogometnog turnira odigranog na igralištu Sabunike u Privlaci, ali su prije svega bili uzorni domaćini prijateljima i gostima iz Omiša i Sjedinjenih Američkih Država s kojima su u kombiniranom sastavu odigrali četiri utakmice.

Najmasovnija akcija darivanja krvi na Viru U registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisana 72 Virana

Istaknuli su to iz općine Vir i dodali da su s jednom pobjedom i remijem te zahvaljujući boljoj gol-razlici na koncu i virski Mornari osvojili turnir ispred NK Omiša, Sea Cliff FC (SCFC) iz New Yorka te svoje rezervne momčadi. No rezultat je u Sabunikama bio u drugom planu. Drukčije rečeno, virski Mornari nisu polomili zube na newyorškim Morskim hridima, ali ni, kako izvještavaju s Vira, Amerikanci na ribama iz Virskog mora.

– Nije u ovom slučaju bila važna pobjeda. Došli smo radi druženja i uživanja na lijepom otoku – kazao je za Virski list Stelios Stylianou iz newyorške momčadi.

– Riječ je o američkim nogometnim veteranima kategorije iznad 50 godina koji su tijekom karijere igrali za različite momčadi, a okupili su ih Viranin Petar Vučetić i Pažanin Branko Rakamarić, nekadašnji napadački tandem Croatije iz New Yorka.

– Uvijek je lijep je osjećaj vratiti se kući, pogotovo jer je riječ o druženju s rodbinom i prijateljima. Prošle smo godine gostovali u Njemačkoj, a sada smo se odlučili za dolazak u Hrvatsku – istaknuo je Petar koji je, kako se navodi, s Njujorčanima stigao na Vir na poziv svojega brata, predsjednika virskog Mornara Živka Vučetića.

Jednokratna pomoć Viranima će općina Vir isplatiti gotovo 400 tisuća kuna

– Ovo je bilo lijepo druženje s našim prijateljima iz Omiša i Amerikancima kojima se otok Vir izrazito svidio. Njujorčani su bili oduševljeni Villom Lanternom pa su se odmah raspitivali o mogućnostima smještaja, a neki su obećali da će se vratiti na Vir u rujnu i listopadu – izjavio je Vučetić.

– Kako bi američki gosti imali što ljepši i ugodniji boravak na otoku, predsjednik Mornara ulovio je te na gradele spremio ribe iz Virskog mora, dok je kapetan virskih veterana Tihomir Buškulić poklonio janjca za oproštajnu večeru. Američka veteranska momčad bila je sastavljena od uglednih Njujorčana, uglavnom liječnika i vlasnika obiteljskih tvrtki, a u slučaju 72-godišnjeg Alejandra Lage Gonzalesa i od igrača koji su sudjelovali na svjetskim nogometnim prvenstvima.

– Igrao sam na Svjetskom prvenstvu u Meksiku prije gotovo 50 godina. Možda više nisam u najboljim godinama, ali još uvijek mogu nešto odigrati – istaknuo je omiljeni Peruanac iz New Yorka kojemu je dodijeljen trofej za najstarijeg sudionika turnira.

Vir Sretan odmor Osvojio bicikl na biciklijadi Zadar – Vir pa ga darovao prijateljici

– Na završnoj svečanosti na druženje s američkim nogometnim gostima došao je slavni nogometaš Josip Skoblar, nekadašnja Zlatna kopačka iz 1971., a američki su veterani posebno bili fascinirani činjenicom kako u neposrednoj blizini Vira živi slavni Mirko Mark Liverić. Zatonjanin je bio igrač slavnog newyorškog Cosmosa i još mnogo drugih NASL (North American Soccer League) momčadi, američki reprezentativac i Peléov suigrač te nekad velika zvijezda američke profesionalne nogometne lige.