Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad Vukovar nastavlja sa sustavnom pomoći poduzetnicima s područja grada

Novih 2,7 milijuna kuna namijenjenih vukovarskim poduzetnicima

Foto: Branimir Bradarić
Poduzetnici ističu kako se radi o iznimno važnim mjerama u ovo teško vrijeme za njih te kako bi bez tih sredstava teško preživjeli

Od prvih dana epidemije koronavirusa i lockdowna kojemu smo svjedočili u proljeće prošle godine Grad Vukovar krenuo je s donošenjem sustavnih mjera s ciljem pomoći poduzetnicima sa svog područja. Pri tome je Vukovar bio prvi po nizu mjera među svim hrvatskim gradovima. Mjere su donošene za poduzetnike, poljoprivrednike, ali i vlasnike ugostiteljskih objekata.

Ilustracija Mjere Grada Vinkovaca za pomoć gospodarstvu Ugostiteljima 2000 kuna po zaposlenom, u planu ukidanje poreza na potrošnju

Predstavljanje mjera

Iz grada Vukovara najavljuju i donošenje novih mjera s ciljem pomoći poduzetnicima, a sve kako bi im se olakšalo da prežive i zadrže radna mjesta. Poduzetnici ističu kako se radi o iznimno važnim mjerama u ovo teško vrijeme za njih te kako bi bez tih sredstava teško preživjeli. Mnogi od njih kažu otvoreno kako bi svoje obrte i zatvorili jer drugoga izlaza ne bi imali. U nizu tih mjera gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je nedavno otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima na području grada Vukovara za 2021. godinu te ih je pozvao na korištenje sredstava. Prema njegovim riječima Javni poziv je otvoren 19. veljače 2021., a putem njega je osigurano 2,7 milijuna kuna proračunskih sredstava.

– Od 2014. godine primjenjujemo ovaj program, a u tome je vremenu ostvario izuzetno dobre rezultate jer smo kroz njega izravno vukovarskim poduzetnicima dodijelili 49 milijuna kuna. Ta su sredstva razlog zašto smo u prosincu 2020. godine imali 10.234 radna mjesta u gradu Vukovaru što je, u odnosu na 2014. godinu, 1100 radnih mjesta više. Zahvaljujući ogromnom plasiranju sredstava u vukovarsko gospodarstvo, brojnim EU projektima i dolascima novih poduzetnika u prošloj smo godini, u usporedbi s 2019. godinom, imali 243 radna mjesta više iako je riječ o godini epidemije koronavirusa i gospodarske krize. U pogledu radnih mjesta Vukovar je i dalje jačao te nas kriza nije toliko pogodila da bi nas bacila u negativni trend – rekao je Penava tijekom predstavljanja novih mjera za poduzetnike.

Grad Lipik donio je nove poticajne mjere za poduzetnike i mlade obitelji Kasana: Želimo zadržati mlade, a oni će ostati samo ako imaju dobar posao

Tom prilikom predstavio je novu široku lepezu poticaja koja, kako je rekao, uključuje sve vrste gospodarskih djelatnosti. Korisnici bespovratne potpore mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom (trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti), koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području grada Vukovara te imaju minimalno jednu zaposlenu osobu na puno radno vrijeme s područja grada Vukovara. Minimalni iznos bespovratne potpore je 2000 kuna, a maksimalni iznos bespovratne potpore je 200.000 kuna.

Poziv traje do 15. travnja

– Ovaj javni poziv sadrži i elemente poziva koji su se odnosili na situaciju s epidemijom, ali je ujedno najotvoreniji poziv do sada i pruža mogućnost svim poduzetnicima da se jave neovisno o tome jesu li imali povećanje zaposlenosti ili ne – rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić. Napomenula je i kako su prihvatljive aktivnosti sve što je bilo i u dosadašnjim pozivima, a odnosi se na otvaranje obrta, nabavu opreme, strojeva, uređenje prostora, nabava softvera, edukacije, izrada promotivnih materijala i drugo. – Novost od ovoga javnog poziva je da će poduzetnici moći tražiti sufinanciranje sredstava koja su utrošili na troškove zakupa poslovnih prostora, struje, vode, plina, odvoz otpada, HRT-ovu pretplatu i troškove ZAMP-a koji se odnose na prosinac 2020. godine, siječanj, veljaču 2021. godine – pojasnila je Mujkić.

Istaknula je i kako ove godine u javnome pozivu nema mjera kao što je bilo do sada, nego je sada dovoljno predati svu dokumentaciju i račune, a nadležni odjel će rasporediti njihovu dokumentaciju na način da ostvare maksimalan iznos i intenzitet. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pozvala je sve gospodarstvenike da što prije predaju dokumentaciju jer je interes već velik. Javni je poziv otvoren do 15. travnja, odnosno do iskorištenja sredstava.