Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Povećan broj rođenih beba u OŽB-u Vukovar

Novorođenče i roditelji od Grada dobivaju 1500 kn u obliku poklon-bona

Vukovar bebe
Foto: Branimir Bradarić
Rodilište će kao i drugi bolnički odjeli dobiti još kvalitetniju opremu koja će se osigurati iz fondova EU. Među ostalim, planira se završiti i Centar za psihotraumu, rekla je ravnateljica bolnice Vesna Bosanac

Kao i prethodnih godina gradonačelnik Grada Vukovara i ove godine darivat će prvu bebu s područja grada koja je rođena u 2019. u rodilištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. Beba i njezini roditelji dobit će od Grada Vukovara poklon-bon u iznosu od 1500 kuna. Grad i na taj način želi pomoći roditeljima u nabavi svih potrepština za bebu te im smanjiti izdvajanja iz kućnog budžeta. Iz vukovarske bolnice navode kako i u vrijeme kada se svakodnevno govori o odlasku iz Hrvatske njihovo rodilište već nekoliko godina unatrag bilježi povećan broj rođenih beba. Tako su 2015. godine imali 370 novorođenčadi, 2016. godine 390, a 2017. taj broj je narastao na 392. I u prošloj godini zabilježili su povećanje kada je rođeno 398 beba.

Gradnjom "Marine" osigurat će se 140 vezova za čamce i plovila Vukovar Komunalno pristanište "Marina" očekuje prva plovila

– To je u odnosu na prijeratne brojke još znatno manje, ali nas taj trend povećanja u zadnjih pet godina iznimno raduje. Svima nam je važno kada vidimo da se povećava broj rođene djece koja su naša budućnost – rekla je ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Podsjetila je i kako se prije rata u vukovarskoj bolnici rađalo oko 1100 beba, a da su ratne 1991. godine zabilježili 180 porođaja. Govoreći na tu temu, Bosanac je rekla i kako vukovarskoj bolnici gravitiraju i građani iz okolnih mjesta, ali i da u vukovarsku bolnicu dolaze da se porode žene i iz Vinkovaca, Osijeka, drugih dijelova Hrvatske pa čak i s mora.

– Možemo se pohvaliti kako su uvjeti u našem rodilištu iznimno kvalitetni kao i da naše rodilište već godinama nosi naziv „Rodilište prijatelj djece“, što smo postali među prvima u Hrvatskoj. Da bi se taj naziv dobio, koji ide na ponovno ocjenjivanje, nužno je educirati sve djelatnike, ali i osigurati da beba 24 sata neprekidno bude s majkom. Potiče se dojenje, što je za dobrobit i majke i djeteta, pa su zabranjene bilo kakve bočice, dude varalice, zamjene mlijeka i slično. Zabranjeno je čak i reklamiranje zamjena za majčino mlijeko – kaže Bosanac.

OPG Gondolu posjetila je i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić Turističko priznanje Nagrade za sve raznovrsniju turističku ponudu Vukovara

Isto tako rodilište, kao i bolnica, kvalitetno su i moderno opremljeni u sklopu cjelokupne obnove bolnice. Obnavljanje medicinske opreme nastavlja se i dalje pa će, kako kaže Bosanac, rodilište kao i drugi bolnički odjeli dobiti još kvalitetniju opremu koja će se osigurati iz fondova EU. Među ostalim, planira se završiti i Centar za psihotraumu kao i Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije gdje će pacijentima na raspolaganju biti i bazen.

– S tim će biti i završena obnova i opremanje vukovarske bolnice koja će postati mala, moderna i kvalitetno opremljena bolnica. Sigurni smo kako naša bolnica ima svijetlu budućnost, a po prijedlogu Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, očekujemo da postanemo Nacionalna memorijalna bolnica za sve veterane i sve one kojima je potrebna bolnička skrb – rekla je Bosanac.

Povijesni trenutak za Vukovar Useljenje 11 obitelji u novu zgradu u Vukovaru, prvu nakon rata Vodotoranj Ugovor Za unutrašnje uređenje Vodotornja 638.000 kuna