Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Povijesni trenutak za Vukovar

Useljenje 11 obitelji u novu zgradu u Vukovaru, prvu nakon rata

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Stanove su dobili deficitarni kadrovi koji godinama na to čekaju

Čak 27 godina trebalo je proći od rata i ratnih razaranja grada da Vukovar dobije prvi višestambeni objekt koji je građen iz temelja. Ta zgrada sagrađena je u vukovarskom naselju Olajnica, a njezinu je izgradnju financirao Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Riječ je o stambenom objektu s 21 stanom, veličine od 35 do 68 četvornih metara, a koji je izgrađen u okviru Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja osoba s liste prvenstva grada Vukovara te deficitarnih kadrova na području grada.

Vrtić u Vukovaru Ulaganja u Vukovaru Dječji vrtići dobivaju novu i moderniju kuhinju

– Ovo je povijesni trenutak za Vukovar jer se prvi put stanovi dodjeljuju u sagrađenoj, a ne obnovljenoj zgradi stradaloj u ratu. Time okrećemo jednu novu stranicu, novu priču o budućnosti grada Vukovara kroz stambeno zbrinjavanje – rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar koji je s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom 11 obitelji uručio ključeve njihovih novih stanova.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prema njegovim riječima ovaj državni ured je tijekom ove godine prvi put stambeno zbrinuo ukupno 18 deficitarnih kadrova među kojima su liječnici, medicinsko osoblje i profesori što pokazuje da i deficitarni kadrovi žele živjeti i raditi na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Slavonije. Planirano je da se ove godine raznim modelima stambenog zbrinjavanja zbrine 188 obitelji.

– Na listi čekanja ove je godine bilo 1114 zahtjeva, a 38 posto zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po modelu davanja u najam stana ili kuće odnosi se na područje grada Vukovara. Za sljedeću godinu mogu najaviti još veći proračun i samim tim veće iznose za stambeno zbrinjavanje što će se odraziti na područje cijele RH – rekao je Mažar.

Paketi za Božić tradicionalna mjera Božićnice za vukovarske umirovljenike do 250 kn

Kazao je da se uz ovu novoizgrađenu zgradu gradi još jedna identična, ali i da će se na proljeće početi graditi još nekoliko zgrada. Očekuje se kako bi se tijekom iduće godine moglo krenuti i s obnovom još šest Batinih zgrada.

– Na mjestu ove zgrade donedavno su bile montažne kuće za zbrinjavanje ljudi stradalih nakon poplava šezdesetih godina. Ovo je uistinu jedna prekrasna priča i nadam se da je ovo prvi objekt u nizu njih pet ili šest na ovoj lokaciji.

Svaka obnovljena zgrada nas veseli, ali ovo je nešto posebno jer smo dobili novu zgradu koja nije postojala prije rata, stoga je ovo veliki iskorak i poseban trenutak za sve nas. Nadam se da ćemo ovdje vrlo brzo imati kompleks zgrada i mnoštvo djece koja se igraju uokolo – rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Foto: Branimir Bradarić

Zadovoljne činjenicom što su konačno riješile pitanje krova nad glavom su i obitelji koje su dobile stan, a među kojima su neki godinama čekali svoj red.

– Na stan čekamo od 2011. i presretni smo što smo ga konačno dobili. Ovo je velika stvar za nas – rekla je Sandra Gašparić čija je peteročlana obitelj dobila stan.

Hrvatska vojska Suradnja u Vukovaru HV uklanja još 90-ak objekata razrušenih tijekom Domovinskog rata