Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt Novo ruho Šumanovaca

Obnavlja se Gospino svetište iz 14. stoljeća

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Svetište Skrovite Gospe Šumanovačke najstarije je svetište na području Vukovarsko-srijemske županije

Gunjanski župnik Ivan Živić, koji je i upravitelj Marijanskog svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke, pokrenuo je projekt obnove svetišta pod nazivom Novo ruho Šumanovaca. U projekt uređenja svetišta uključila se i Vukovarsko-srijemska županija te je župan Božo Galić, s načelnikom Općine Gunja Antom Gutićem, obišao svetište kako bi se uvjerio u tijek radova i koliko je do sada učinjeno.

Otvoren obnovljeni i uređeni Dom kulture u Korođu ‘Obnovom Doma šaljemo poruku da se na istoku Hrvatske može ostati i opstati’

Tijekom dosadašnjih radova u cijelosti je obnovljena crkva, a oko crkve provedeno je i popločavanje. Obnovljen je i vanjski manji oltar koji je bio betonski i počeo se od zuba vremena kruniti. Pripremljeno je sve i za postavljanje kamenih kocki, obnovljena je kapelica u šumi gdje je postavljen novi krov i zamijenjena su vrata.

Bunar uz kapelicu je potpuno obnovljen koji je sada dobio nadstrešnicu i veću popločanu površinu.

Planirana je i izgradnja nove zgrade za potrebe svećenika. Prema najavama, planirano je da svi radovi u projektu Novo ruho Šumanovaca budu gotovi u kolovozu 2020. godine.

Inače, svetište Skrovite Gospe Šumanovačke najstarije je svetište na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Svetište potječe iz 14. stoljeća i za četiri godine, odnosno u 2023. godini, proslavit će 650. obljetnicu postojanja. 

Županijska tvrtka Agro-klaster nastavlja s pomaganjem lokalnim poljoprivrednicima Slavonski proizvodi na policama trgovina u Dalmaciji