Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Ministar uprave o novom ustroju

Od 160 djelatnika Ureda državne uprave, 40-ak ih može u mirovinu

Foto: Istarska županija
Ministar Ivan Malenica rekao je da će se na županije prenijeti oko 200 poslova iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, koji su do sada bili u ingerenciji Ureda državne uprave

S obzirom na to da od 1. siječnja sljedeće godine županije preuzimaju poslove Ureda državne uprave, što vrijedi i za Istarsku županiju, to je bila i tema održanog radnog sastanka zamjenika župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizija Radina i suradnika s ministrom uprave Ivanom Malenicom i državnom tajnicom Josipom Rimac.

Ministarstvo uprave svoje će poslove povjeriti županijama “Posao ćemo obavljati kvalitetno i učinkovito”

Sastanak je održan u sjedištu Županije, u Pazinu, a tijekom njega je predstavljen sadašnji ustroj Istarske županije te onaj koji će uslijediti nakon preuzimanja poslova državne uprave.

Ministar Ivan Malenica rekao je da će se na županije prenijeti oko 200 poslova iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, koji su do sada bili u ingerenciji Ureda državne uprave.

– Županije će ove poslove uklopiti unutar svog sadašnjeg organizacijskog ustrojstva. Riječ je o reformskoj mjeri za koju je bilo potrebno donijeti novi Zakon o sustavu državne uprave, izmijeniti 66 propisa i osigurati sredstva u Državnom proračunu. To je napravljeno pa očekujemo da će županije učinkovitije i efikasnije obavljati te poslove – izjavio je ministar Malenica dodajući kako se na taj način žele ojačati županije.

Promjene od 1. siječnja Županija preuzima poslove ureda državne uprave

Ured državne uprave Istarske županije trenutačno ima 160 zaposlenika i, prema ministrovim riječima, pojavit će se određen višak državnih službenika i namještenika, ali oni će moći iskoristi mogućnost koju im pruža stimulativni koncept otpremnina. Oni koji zadovoljavaju uvjete moraju se opredijeliti do kraja ovog mjeseca.

U Uredu državne uprave ima 40-ak zaposlenih koji imaju uvjete za mirovinu, odnosno koji mogu iskoristiti mogućnost otpremnine.

Obnašatelj dužnosti župana Radin je, pak, kazao kako preuzimanje poslova Ureda državne uprave predstavlja revoluciju, ali i veliki napor, kako financijski tako i organizacijski.

Ministar uprave posjetio Brodsko-posavsku županiju Prenošenjem poslova s državne uprave na županije usluge će biti dostupnije

Prema njegovim riječima, bio je skeptičan oko preuzimanja poslova i djelatnika Ureda državne uprave. No, nakon sastanka i informacija koje je dobio od ministra stvari su mnogo jasnije.