Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
novi termin naknadno

Odabrani finalisti za Rovinj Photodays 2020 koji se neće održati po planu

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Na natječaj se prijavilo 2600 fotografija autora iz 18 zemalja, a među finalistima su po dva autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije

Odabrani su finalisti za ovogodišnji međunarodni festival fotografije Rovinj Photodays, koji se zbog pandemije neće održati u najavljenom terminu, od 8. do 10. svibnja, već u novom koji će se objaviti naknadno.

U Rovinju svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe ‘Domenico Pergolis’ Uređen i prostor za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

Na natječaj za sudjelovanje, koji je bio otvoren do 31. siječnja, prijavilo se 2600 fotografija autora iz 18 zemalja, najviše iz regije.

Među finalistima su po dva autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije.

To su Aida Redžepagić (kategorija Tijelo/Akt), Fadil Šarki i Ivana Jagušić (Arhitektura), Alessio Paduano, Nik Erik Neubauer i Armin Durgut (Dokumentarna), Patrick Bienert i Katarina Marković (moda), Sandra Lensink, Serena Vittorini i Natalia Oreshina (Pejzaž) te Patrick Bienert, Mikhail Lebedev i Denis Butorac (Portret). 

U žiriju su bili Hrvoje Slovenc, fotograf iz New Yorka, Bruna Kazinoti, fotografkinja (Hrvatska), Una Popović (Salon Muzeja suvremene umetnosti, Srbija) i Sabina Salamon (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci).

Po riječima Hrvoja Slovenca, predsjednika žirija, finalistima je zajednička akutna svijest o svrsi vlastite fotografije te koja je njena funkcija u svijetu, a bilo je teško odabrati iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate.

- Tijekom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove - ustvrdio je.

Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja.

U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova.

NOVI GENERALNI URBANISTIČKI PLAN Novim GUP-om udvostručen broj POS-ovih stanova

Rovinj Photodays Grand Prix 2020 bit će proglašen na najavljeni datum, 9. svibnja, na web stranici i društvenim mrežama.

Dobitnik Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2000 eura, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2021. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Online izložba finalista natječaja može se pogledati na službenoj web stranici Festivala.