Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) s partnerima provodi projekt kreativnog učenja

Održana prva Erasmus+ City Minded radionica – učenje iz prakse o dekarbonizaciji gradova

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Projekt traje do kolovoza 2022. godine, a ukupna mu je vrijednost 334.456 eura

Projektom City Minded, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), koja u projektu sudjeluje kao vodeći partner, nastavlja aktivnosti u sklopu programa ERASMUS+.

U sjedištu Istarske županije upriličen prijam za veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj Indijci surađivali s Uljanikom, a danas Infobip posluje u Indiji

Opći je cilj projekta City Minded na europskoj razini razviti i testirati model inovativnog i kreativnog učenja nazvan “Putujuće radionice o dekarbonizaciji gradova”. Na spomenutim će se radionicama studenti, stručnjaci i ostali dionici okupiti kako bi učeći iz prakse riješili izazove i definirali zajedničke planove urbane dekarbonizacije.

Kreativni model

U organizaciji partnera u projektu sa sveučilišta u Sieni, koncem studenoga održana je prva petodnevna radionica “City Decarbonisation Itinerant Workshop”. Tijekom radionice studenti iz Siene i gostujući predavači s partnerskih sveučilišta i organizacija razmijenili su vrijedna znanja i iskustva u svrhu izrade plana dekarbonizacije izabrane gradske četvrti i uspostave spomenutog inovativnog i kreativnog modela učenja “Putujuće radionice o dekarbonizaciji gradova”.

Budući da se radionica zbog epidemiološke situacije morala održati online, program je morao biti prilagođen te sudionici, nažalost, nisu imali prilike posjetiti odabranu gradsku četvrt Ravacciano kako bi se upoznali s problematikom prilagodbe klimatskim promjenama i postizanjem ugljične neutralnosti.

Veliki interes za učenje znakovnog jezika projekt “Korak naprijed” Veliki interes za učenje znakovnog jezika

Kako bi se postigao cilj radionice, a to je izrada plana dekarbonizacije za određenu gradsku četvrt i izrada smjernica za urbanu dekarbonizaciju i tranziciju prema održivim i ugljično neutralnim četvrtima, za više od dvadeset studenata i desetak profesora iz partnerskih organizacija održane su prezentacije i praktične radionice. Obrađene su sljedeće teme: analiza ugljičnog otiska odabrane četvrti, izrada analize ranjivosti na klimatske promjene, urbano planiranje i zelena infrastruktura te energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Putujućim radionicama projekt namjerava pomoći u ispunjavanju potreba visokog obrazovanja u područjima vezanim uz urbanu održivost, kojima često nedostaje interdisciplinarni pristup i stvarna iskustva koja se ostvaruju izvan aktivnosti u učionici.

Nabavit će se vrhunska oprema za devet novih školskih praktikuma iz potpodručja strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI Za dogradnju i opremanje radionice 13 mil. kn

Ciljane skupine

Ciljane skupine su studenti i istraživači visokog obrazovanja sa sveučilišta koja sudjeluju u projektu i oni izvan njih, ali i njihovi profesori, odnosno svi oni mogu imati koristi od inovativnog obrazovnog iskustva koji projekt planira uspostaviti. Koristi za studente i istraživače mogu se ostvariti proširenjem znanja i testiranjem nastavne prakse koju mogu ponavljati u svojim redovitim akademskim aktivnostima. Sljedeće radionice održat će se 2021., druga u Rimu početkom ožujka, a treća na jesen u Sevilli.

Inače, projekt traje od siječnja 2020. do kolovoza 2022. godine, ukupna mu je vrijednost 334.456 eura, te se u stopostotnom iznosu financira novcem iz programa ERASMUS+.

U projektu sudjeluje pet partnera iz četiri europske zemlje. Vodeći partner je Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), a partneri u projektu su: Universita degli Studi di Siena (Italija), Universita degli Studi Roma Tre (Italija), Universidad Pablo de Olavide (Španjolska) i, MIEMA – Malta Intelligent Energy Management Agency (MIEMA) (Malta).