Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Štete u Vukovaru Radovi u Strukovnoj školi Marka Babića i Tehničkoj školi

Oluja potopila školu, učenici na nastavu idu na pet lokacija

Foto: Branimir Bradarić
U sedam jedinica lokalne samouprave šteta veća od 132 mil. kuna

Umjesto još jedne uobičajene školske godine, učenici Strukovne škole Marko Babić iz Vukovara cijelo prvo polugodište nastavu će pohađati izvan svoje škole. Razlog tome su oštećenja na krovu škole koja su nastala u srpnju ove godine poslije jake tuče i nekoliko kiša koje su prvo potopile kat škole, a potom i prizemlje.

Važne investicije Počinju radovi na obnovi javne rasvjete

– Toga 7. srpnja jaka tuča oštetila je foliju poslije čega je voda potopila kat gdje su stradali parketi. Poslije toga imali smo još dvije jake kiše pa je voda potopila i prizemlje škole. Stradao je parket u svim učionicama škole. Na opremi smo imali i neznatnu štetu jer smo pravodobno reagirali – pojašnjava ravnatelj škole Vladimir Matić.

Kaže i da je Vukovarsko-srijemska županija, kao osnivač škole, sklopila ugovor prema kojemu će biti saniran krov, ali i promijenjen parket u svim učionicama, zamijenjene elektroinstalacije te obavljeni ličilački radovi. Prema ugovoru, radovi su vrijedni oko 2,5 milijuna kuna, s time da bi taj iznos mogao biti i veći s obzirom na to da pri sklapanju ugovora nisu u obzir uzeti radovi u prizemlju škole. Najveći problem osnivača, profesora i izvođača sada je vlaga koja se penje uz zidove.

– Krov bi, koliko sam upućen, trebao biti završen za desetak dana, poslije čega će početi unutrašnji radovi. Planirano je da obnova škole bude završena do 31. prosinca, tako da bismo u drugom polugodištu trebali nastavu imati u našoj školi, čemu se svi iskreno i nadamo – kaže Matić.

U međuvremenu, Matić i profesori bili su prinuđeni nastavu organizirati na čak pet lokacija, odnosno u pet škola na području grada.

Posjet konzula Dobra suradnja Mađarske i Vukovara

– Nismo imali drugog izbora. Na vrijeme smo sve organizirali i dogovorili, a na svakoj od lokacija gdje se provodi nastava imamo čovjeka zaduženog za vođenje nastave. Roditelji su u sve upućeni tako da nismo imali problema. Sve je pod kontrolom, a sada se svi iskreno nadamo da će radovi biti završeni u planiranom roku kako bismo se napokon vratili u svoju školu – rekao je Matić.

Srpanjsko nevrijeme prouzročilo je štetu i u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Vukovaru. I ondje je uzrok tome bilo krovište kroz koje je procurila voda pa je nastala šteta na katu škole.

– Stradali su parket, oprema, klupe, stolarija… U tijeku su radovi koji bi, prema najavama, trebali biti završeni do kraja godine. Ukupna vrijednost radova iznosi oko tri milijuna kuna. Unatoč tim problemima, uspjeli smo nekako organizirati nastavu u našoj školi tako da nismo morali tražiti zamjenske lokacije u gradu – rekao je ravnatelj škole Đorđe Lukić.

grad i ove godine pomaže roditeljima uoči početka školske godine Osnovnoškolcima besplatne bilježnice s motivima Vukovara i startasice

Inače, te dvije vukovarske škole ukupno broje 637 učenika, od kojih je njih 367 u Tehničkoj školi Nikole Tesle, a 270 u Strukovnoj školi Marka Babića.

Uz te dvije srednje škole srpanjsko olujno nevrijeme uzrokovalo je znatne štete i na Osnovnoj školi Ivana Meštrovića u Drenovcima, selu u županjskoj Posavini. Olujni vjetar i jaka kiša odnijeli su krov sa škole, natopili učionice i uništili informatičku opremu. U sedam jedinica lokalne samouprave srpanjsko nevrijeme prouzročilo je ukupnu materijalnu štetu veću od 132 milijuna kuna.