Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Investicija HEP-a vrijedna 9,3 milijuna kuna

Otvorena nova transformatorska stanica u Starim Mikanovcima

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Gradnjom ovog objekta, kroz dulji vremenski period, osigurano je pouzdano napajanje električnom energijom korisnika mreže s područja općina Stari Mikanovci, Vođinci te naselja Vrbica i Đurđanci

Ministar obrane Mario Banožić, direktor HEP ODS Nikola Šulentić i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić otvorili su u Starim Mikanovcima transformatorsku stanicu 35/10(20) kV, 2*8 MVA Mikanovci.

POMOĆ UDRUGAMA Ugovori i oprema za lovne i ribičke udruge

Izgradnjom ovog objekta tijekom duljeg vremenskog perioda osigurano je pouzdano napajanje električnom energijom korisnika mreže s područja općina Stari Mikanovci, Vođinci te naselja Vrbica i Đurđanci. Transformatorska stanica električnom energijom opskrbljuje više od 3500 obračunskih mjernih mjesta. Osigurani su i preduvjeti za priključenje novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Vrijednost investicije je 9,3 milijuna kuna, koje je HEP financirao iz vlastitih sredstava.

Osiguravanje kvalitete

– Ovo ne predstavlja samo veću ponudu kvalitete energije prema obiteljima, već predstavlja mogući trend proizvodnje obnovljivih izvora energije, što je ključno za naš cilj kao neovisne regije s opskrbom istih, bio to plin, solarna energija ili energija tople vode-kogeneracije i upravo iz tih razloga želimo da svaki naš projekt u poljoprivredi, drvnom sektoru i u dijelu turizma osigura se s opskrbom energije – rekao je Galić. Govoreći o projektu, Šulentić je rekao kako se radi o velikom projektu od kojega će koristi imati kupci, a isto tako i gospodarstvo, što je važno za stanovnike koji ovdje žive. Prema njegovim riječima, HEP ODS je jedina tvrtka na području cijele Hrvatske koja opskrbljuje električnom energijom.

– Imamo oko dva i pol milijuna korisnika u cijeloj Hrvatskoj. Pokušavamo pratiti moderne trendove i osigurati kvalitetu, a godišnje investiramo oko 1,3 milijardi kuna iz vlastitih sredstava te imamo dobra iskustva s fondovima EU. Nastojimo ravnomjerno poticati razvoj cijele Hrvatske i osigurati podjednake uvjete korištenja mreže svim građanima bez obzira na regiju, grad ili županiju. Vinkovci počinju ulaziti u realizaciju, zatim i Županja, a ulagat će se u modernizaciju te u nove objekte. To je oko 30 milijuna kuna godišnje, što se tiče novih objekata na ovom području – rekao je Šulentić.

Četiri ministra Vlade RH u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji Tvrtke koje uspješno posluju i proizvode uglavnom izvoze primjer su cijeloj Hrvatskoj

Direktor Elektre Vinkovci Vladimir Čavlović podsjetio je kako je izgradnja transformatorske stanice trajala od kraja 2019. te da je područje Vinkovaca, kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, dosta zanimljivo potencijalnim investitorima.

Obnovljivi izvori energije

– Prošle godine priključili smo oko stotinu proizvođača električne energije. Danas Elektra Vinkovci, što se tiče obnovljivih izvora električne energije, ima kapaciteta oko 33 MW. Da bi došlo do realizacije jednog ovakvog projekta, nužno je bilo organizirati i provesti čitav niz aktivnosti. Od same ideje, projektiranja, realizacije, ishođenja dozvola, ugovaranja i same izgradnje. Da bi to bilo moguće, bio nam je potreban angažman mnogih ljudi i na tome svima iskreno zahvaljujem – zaključio je Čavlović.