Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Četiri ministra Vlade RH u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Tvrtke koje uspješno posluju i proizvode uglavnom izvoze primjer su cijeloj Hrvatskoj

Foto: Branimir Bradarić
Mjere Vlade RH u Vukovarsko-srijemskoj županiji veće su od 210 milijuna kuna, kaže ministar Aladrović

Vukovarsko-srijemska županija može se pohvaliti nizom tvrtki koje jako dobro posluju, a većina toga što proizvedu izvozi se širom svijeta. Neke od njih posjetili su i ministri u Vladi RH kako bi se upoznali s njihovim radom, ali i planovima. Ministri Tomislav Ćorić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Mario Banožić posjetili su županjsku tvrtku Same Deutz-Fahre Žetelice, Grad – Export i Drvnu industriju Spačva u Vinkovcima, Razvojni centar Fine i tvrtku Cod Consulting u Vukovaru.

CESTOVNA INFRASTRUKTURA Uskoro počinje gradnja Srijemske transverzale

– Iznimno je važno što nije došlo do pada zaposlenosti, a zahvaljujući pomoći Vlade RH, koja je dala više od 10 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta, pružena je prilika za ostvarenje boljih rezultata poslovanja unatoč krizi koja nas je sve zatekla – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Očuvanje radnih mjesta

Poslije obilaska županjske tvrtke Same Deutz-Fahre Žetelice ministar Aladrović je rekao da je oduševljen visoko tehnološkim proizvodima koji se u tvrtki proizvode. Ukazao je i na činjenicu da je na ovu tvrtku, ali i na gospodarstvo cijele Hrvatske, COVID kriza ipak ostavila trag, kao i to da je Vlada RH mjerama pomogla ovu tvrtku s više od 2 milijuna kuna.

– Mjere koje je osmislila Vlada RH i provela ih u samoj Vukovarsko-srijemskoj županiji veće su od 210 milijuna kuna. Svi zajedno možemo biti zadovoljni učinjenim za očuvanje radnih mjesta kako bi tvrtke poput ove lakše prebrodile krizu i kako bi Vlada maksimalno pomogla svim poslodavcima u cijeloj RH pa tako i na ovom području – rekao je Aladrović.

Razgovori o željezničkoj infrastrukturi u županiji Cilj je vratiti stari sjaj željeznice u Vinkovcima i na istoku Hrvatske

Ministar Ćorić je kazao da ga veseli činjenica što najveći dio proizvodnje ove županjske tvrtke ide u izvoz. To je pozitivna priča ne samo za Vukovarsko-srijemsku županiju, već i cijelu RH.

– To je ono što u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prepoznajemo kao potrebu, povećanje izvozne komponente u segmentu roba, a ovo je upravo najbolji primjer za to. Trenutačno se 65 % proizvodnje ove tvrtke odvija u Hrvatskoj. Nadam se da će tvrtka uskoro doživjeti veći zamah kao najveći proizvođač kombajna u Hrvatskoj – rekao je Ćorić.

Poticaji za nove priče

Ministar Banožić rekao je da je Grad-Export d.o.o. prepoznatljiv po inovativnosti, modernizaciji procesa i praćenja aktualnosti na tržištu.

Predstavljen jedan od projekata Započela realizacija projekta gradnje Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj

– Grad-Export je jedno od poduzeća na kojima će se temeljiti daljnji razvoj gospodarstva u Vinkovcima – rekao je Banožić.

Prilikom posjeta Spačvi predsjednik Uprave tvrtke Josip Faletar pohvalio je mjere Vlade RH, rekavši da su zahvaljujući tome nastavili proizvodnju i normalno funkcioniraju.

– To je vrhunski potez u vrlo kratkom roku, da imamo sigurnost i da možemo sačuvati radna mjesta. Sve dobro funkcionira. Vjerujem da će Spačva u sljedećih 10 godina imati od dva do tri puta veći prihod s istim brojem ljudi i istom sirovinom – zaključio je Faletar.

– Nadam se da će to sve potaknuti da idu u tom smjeru u sljedećem razdoblju, u sklopu operativnog programa 2021.– 2027. U Nacionalni plan oporavka uvrstili smo i nabavu novih, baterijskih i elektrobaterijskih vlakova, što bi se na neki način moglo financirati iz ovoga programa, i pokušavamo realizirati taj novi oblik prijevoza i infrastrukture za nove vlakove – kazao je Ukić.