Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
'Dan češko-slovačke kulture' održan četvrti put u Biogradu na Moru

Ove godine za osnovce i izborni iz češkog i slovačkog

Biograd na Moru
Foto: Grad Biograd na Moru
Spajamo gradove, sportske klubove, kulturne ustanove, a organiziramo i povremene seminare - kaže predsjednica udruge ‘Oko Jadrana’ Sunara

U nizu najrazličitijih manifestacija koje se ovoga ljeta održavaju u gradu Biogradu na Moru, značajno mjesto zauzima i manifestacija koja se pod nazivom “Dan češko-slovačke kulture” održava već četvrtu godinu zaredom.

Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna

Brojni pokrovitelji

Riječ je o kulturno-zabavnoj i gastro manifestaciji koju organizira Udruga “Oko Jadrana“, a čiji pokrovitelji su Grad Biograd i Turistička zajednica grada, vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Ured za Slovake koji žive inozemstvu, Savez Čeha, te saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu u RH Vladimir Bilek.

– Ova manifestacija je zamišljena kao pomoć i podrška Česima i Slovacima koji žive na ovom području. Spajamo gradove, sportske klubove, kulturne ustanove, a organiziramo i povremene seminare. Od ove godine prvi put uvodimo u osnovne škole i nastavu češkog i slovačkog jezika, kao izborne predmete – istaknula je predsjednica udruge “Oko Jadrana” Monika Sunara.

Nastupili i dječji ansambli

U kulturno-zabavnom dijelu programa, na prostoru ispred zgrade Gradske uprave, okupilo se mnoštvo ljudi, turista i domaćih, jer su nastupi gostiju u živopisnim nošnjama, zanimljivim točkama ali i vrhunskom izvedbom doista plijenili pozornost. Nastupili su dječji ansambl “Šipek” iz češkog grada Jihlava, dječji ansambl čeških i slovačkih manjina u RH Končenice, Daruvar, Treglava, Bjelišavec, Jazvenik, Daruvarski Brestov, Mezurač, Rijeka i Oko Jadrana iz Zadra, dječji plesni studio K2 iz Pakoštana, te ansambl “Motovildo” iz češkog grada Kyjov. Manifestaciju je upotpunio gastro kutak slovačkih i čeških tradicionalnih jela i vina.

Biograd na Moru Do kraja godine Preseljenje biogradskog Centra za socijalnu skrb u nove prostore