Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad Vukovar sjetio se najpotrebitijih

Peći i ogrjev za vukovarske obitelji, prigodni paketi korisnicima domova za starije

Foto: Grad Vukovar
U prigodnim paketima našli su se med i propolis, a cilj je ovog malog znaka pažnje najugroženijoj skupini Vukovaraca pomoći u očuvanju zdravlja i imuniteta

Već tradicionalno prosinac je mjesec darivanja, kada se na najrazličitije načine pomaže i daruje kako bi se u što ljepšem ugođaju proslavili Božić i Nova godina. Kao i prijašnjih godina, Grad Vukovar je tijekom prosinca na razne načine odlučio pomoći svojim sugrađanima.

Aglomeracija za Dubrovnik Veliki projekt Počela realizacija Aglomeracije Dubrovnik vrijedna 881 mil. kuna

Novi ugovor za pučku kuhinju

Krenuo je od najmlađih, za koje je i ove godine osigurao prigodne poklon-paketiće. Ipak, posebna pozornost iskazana je prema najugroženijim sugrađanima. Tako su osigurane božićnice i za sugrađane koji su korisnici socijalne pomoći. Za one koji se hrane u pučkoj kuhinji potpisom ugovora s tvrtkom Pevex osigurana su sredstva i za 2021. Ugovor su potpisali predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. Tako će se troškovi pučke kuhinje u Vukovaru pokrivati u iznosu od 20.000 kuna mjesečno, odnosno 240.000 kuna na godinu.

– Pučka kuhinja u gradu Vukovaru počela je raditi 7. srpnja 2015. kao plod odlične suradnje Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Grada. Tvrtka Pevex je od prvoga dana s nama, pet godina je pokrovitelj rada pučke kuhinje. Tada nam je namjera bila da u sklopu projekta iskorijenimo situaciju u kojoj su se našli naši pojedini sugrađani te im ponudimo zajamčen topli obrok svaki dan – rekao je Penava. Podsjetio je da se u pučkoj kuhinji hrani 80-ak Vukovaraca i da ona radi na dvije lokacije.

Predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević podsjetio je kako je Pevex u Vukovaru prošle godine sagradio novi prodajni centar i zaposlilo 50 djelatnika.

– Moramo misliti i na ljude koji nisu u poziciji da rade iz bilo kojih razloga. Prepoznajemo tu situaciju i već pet godina doniramo i sretni smo zbog toga – rekao je Lovrinčević.

Grad Belišće Proračun za 2021. je 162 milijuna kuna Vrtić besplatan, za dijete 7500 kuna, novi poduzetnički inkubator

Solidarnost na djelu

U mjesecu darivanja Penava i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš posjetili su i dvije vukovarske obitelji kojima je akcijom “Solidarnost na djelu” Crvenog križa Vukovar ove zime osigurana peć na kruta goriva i ogrjev. Ovom akcijom prikupljena su sredstva za pomoć najpotrebitijima te im se doniraju ogrjev i peći na kruta goriva za kuhanje i grijanje. Ove godine kroz akciju je donirano 25 peći, a čak 50 obitelji s područja grada Vukovara dobilo je tri metra ogrjeva.

– Akciju smo proveli kako bi svi naši sugrađani proveli lijepu i toplu zimu koliko god je to moguće – rekao je Glavaš.

Povodom božićnih blagdana Penava je malim poklon-paketom darivao i korisnike domova za starije u kojem su med i propolis. Cilj je malim znakom pažnje najugroženijoj skupini Vukovaraca pomoći u očuvanju zdravlja i imuniteta u vremenu pandemije. U ovu su akciju uključeni svi domovi za stare i nemoćne koji su željeli sudjelovati pa je 188 korisnika iz sedam domova, od njih ukupno osam, dobilo med i propolis.•