Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Otvorena je i druga manifestacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

Penava: U sljedeće tri godine u obnovu i uređenje Vukovara bit će uloženo 1,4 milijarde kuna

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Na Dan Grada Vukovara otvoren je i Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen za 15,5 milijuna kuna

Na dan Svetoga Filipa i Jakova, zaštitnika Grada Vukovara, proslavljen je Dan Grada Vukovara. Bila je ovo još jedna prilika da se pokaže što se i koliko napravilo tijekom proteklih godinu dana te koji su daljnji planovi vukovarskih gradskih vlasti.

glazba, ples, ekosajam Brendiranje Vukovara: Grad kao turistički sajam

– Svi znamo kako je Vukovar izgledao i kako izgleda danas. Napravljeno je zaista puno u svakom pogledu, ali nas to ne zadovoljava. Nastavljamo raditi dalje jer svima nam je u cilju da grad izgleda što ljepše i što uređenije i da se u gradu svi ugodno osjećamo – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Puno toga ostvareno

Govoreći o učinjenome, podsjetio je kako je u grad vraćena Hrvatska vojska, te da uskoro dolazi i interventna policija PU vukovarsko-srijemske. Vraćena je i promocija polaznika vojnih škola. Napravljen je moderan Studentski centar, završena je marina, šetnica, uređuje se korito rijeke Vuke, obnovljene su prometnice... Veliki infrastrukturni projekti su tek pred gradom s obzirom na to da se očekuje realizacija projekata iz Intervencijskog plana.

Foto: Branimir Bradarić

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Penava je rekao i kako će iz fondova EU i državnoga proračuna u obnovu, uređenje i izgradnju infrastrukture na području grada u sljedeće tri godine biti uloženo 1,4 milijarde kuna. Govorio je i o sve boljim turističkim pokazateljima te najavio i kako bi ove godine, do studenog i obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao biti za posjetitelje otvoren i Vukovarski vodotoranj.

Organizira se manifestacija VukovarArt – luka umjetnosti Svjetski umjetnici nacrtat će novih pet murala

– Svakako da će fokus našega daljnjeg rada biti na razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. I tu bilježimo velike rezultate jer imamo povećanje broja radnih mjesta. Želimo i više i kvalitetnije iskoristiti rijeku Dunav koja je naš veliki potencijal. Isto tako u iščekivanju smo i donošenja novog Zakona o Vukovaru koji bi omogućio veća i važnija ulaganja, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta. Puno smo napravili, ali je i dalje još jako puno posla pred nama – rekao je Penava.

Foto: Branimir Bradarić

Dan Grada Vukovara uveličali su i brojni uzvanici iz Hrvatske i inozemstva među kojima su bili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara. U svojim govorima oni su podsjetili na važnost Vukovara, njegovu žrtvu tijekom Domovinskog rata, ali i pozvali Vukovarce da gledaju prema naprijed i razmišljaju o budućnosti. Oboje su istaknuli kako je Penavin posjet pravoslavnoj crkvi na pravoslavni Uskrs veliki iskorak u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg suživota.

Vukovar Radovi Dom zdravlja Vukovar u četvrti Sajmište mogao bi se useliti do kraja ove godine

Okupilo se oko 1000 ljudi

Na Dan Grada Vukovara otvoren je i Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine franjevačkog samostana u turističku ponudu grada. Projekt obnove i uređenja muzeja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Gvardijan franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić kazao je kako je ovo povijesni dan za franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine.

'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' Škoro, Prljavci, Film i Aerodrom na Danima grada Vukovara

Isto tako, na Dan grada otvorena je i druga manifestacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ koja je i ove godine okupila ono najbolje što Hrvatska ima. Nastupilo je oko tisuću sudionika, a organizatori su pripremili više nego bogat program u kojem se za svaki uzrast našlo po nešto. Novost ovogodišnje manifestacije, koja se održala drugu godinu zaredom, i njezini ambasadori – nadbiskup Đuro Hranić, izbornik vatrenih Zlatko Dalić te glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.