Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Festival poezije – Nagrada “Vesna Parun”

“Pjesma traje dulje od povijesti”

1/8
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Festival je održan Stubičkim Toplicama gdje je ova čuvena pjesnikinja provela posljednje trenutke života

Jedni su svoje stihove recitirali, drugi su ih pjevali, a treći su ih izgovarali uz glazbenu pratnju gitare, violine, klavira ili flaute. Forma je bila slobodna pa su se s pozornice čuli stihovi u rimi, oni slobodnog stila, a izgovarao se i pokoji haiku.

Vrtić je obnovljen novcem EU Vrgorac U predškolski odgoj uloženo 10 milijuna kuna, osam milijuna je bespovratno

Stubičke Toplice jednom godišnje pretvaraju se u centar poezije, a pjesnici iz cijelog kraja i susjedne Slovenije natječu se čiji će stihovi i sveukupan nastup biti najbolji. Festival poezije – Nagrada “Vesna Parun” zove se tako jer je upravo u Stubakima, i to točno u Parku Matije Gupca gdje se festival i održao, ta velika hrvatska pjesnikinja napisala svoje posljednje stihove, a u tom je mjestu i preminula 2010.

Pjesma o pjesništvu 

I dok je u petak 35 pjesnika i pjesnikinja na hrvatskom, engleskom ili pak slovenskom pjevalo o ljubavi, djetinjstvu i radostima života, peteročlani je žiri osvojila pjesma “Šutnju pjesme pjeva noć” čija je tema, kaže njezina autorica Marija Lamot, pjesništvo i način na koji pjesma stvara komunikaciju sa svijetom. “Pjesma traje dulje od povijesti”, stih je pjesme kojom Lamot želi istaknuti važnost tog sredstva izražavanja, ali i upozoriti na njezino nestajanje. 

Započela realizacija županijskog projekta subvencioniranja stambenih kredita Ima i toga, kamata na kredit za stan ili kuću samo 0,49 posto

– Poetska komunikacija, ali i istinska ljudska komunikacija usmjerena na pažljivo slušanje, danas je rijetkost zbog zadane ishitrene i preduhitrene komunikacije – objašnjava ova pjesnikinja, inače profesorica filozofije, sociologije, logike i etike u krapinskoj gimnaziji. Unatoč svakodnevnom poslu, ipak je posvetila vrijeme omiljenom hobiju pa je u posljednjih 30 godina objavila nekoliko zbirki poezije. Ipak, prvi joj je ovo put svih ovih godina da je osvojila nagradu za poeziju. Zbog toga su joj, kad je došla na pozornicu primiti buket i zasluženi kipić, ruke i glas toliko podrhtavali da sve što je uspjela prozboriti bilo: “Hvala vam”. 

škola Zadarska županija Od jeseni više školskih praznika

Vesna Parun ostavila je trag

Nema u Hrvatskoj pjesnika, kaže Marija Lamot, ni čovjeka kojeg Vesna Parun nije makar okrznula svojim poetskim nadahnućem i ostavila dah poezije, s čime se slaže i Nikola Kristić, predsjednik Udruge “Modus Vivendi Stubaki” koja je, uz pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice i Krapinsko-zagorske županije lani prvi put organizirala ovo pjesničko-umjetničko druženje.          

– Sretni smo što se ovo malo mjesto igrom slučaja dotaknulo veličine i lika Vesne Parun – objašnjava Kristić, koji je i sam pjesnik gotovo cijeli svoj život te je “počastio” prisutne svojim stihovima. Jedan je ovo od središnjih događaja u Stubakima jer se dolaze natjecati pjesnici iz Krapine, Zagreba, Samobora, Zaprešića, čak i Ljubljane... 

Natjecanje je to koje se može usporediti sa Snježnom kraljicom na Sljemenu, ATP turnirom u Umagu ili Hanžekovićevim memorijalom u Zagrebu Međunarodni spektakl u uličnoj košarci Lipik 3x3 Challenger oduševio brojne posjetitelje Lipik izrasta u svjetski centar ulične košarke