Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Premijer Andrej Plenković u posjetu

Počela gradnja velikog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi

Foto: Općina Vir
Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi sastoji se od 102 kilometra gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 kilometra sanacije vodovoda i podmorskog ispusta ukupne dužine 4,4 kilometra

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u sklopu posjeta Zadarskoj županiji ninsko gradilište velikog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi. Taj projekt vrijednosti veće od 346 milijuna kuna bez PDV-a (225 milijuna kuna sufinancirano je iz Europske unije, odnosno Kohezijskog fonda) kao investitor vodi virsko općinsko poduzeće Vodovod Vir, pa su u društvu hrvatskog premijera bili načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, njegov zamjenik Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Rajko Radović i direktor virskog vodovodnog poduzeća Hrvoje Bašić - izvijestili su s Vira.

Modernizacija javne rasvjete Rasvjetom zasad pokriveno oko 80 kilometara virskih ulica i cesta

Više od 100 km kanalizacije

– Pri obilasku Zadarske županije uvjerili smo se kako ona pulsira u znaku pomorstva, prometa i marikulture. No ono što posebno ohrabruje početak je velikog vodno-komunalnog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi uz gradnju više od 100 kilometara kanalizacije. Njegovom realizacijom povećat će se kvaliteta života ljudi u ovom dijelu Zadarske županije te omogućiti još bolja usluga u turizmu koji je ovdje izrazito propulzivna djelatnost – ističu Virani izjavu premijera Andreja Plenkovića.

I dok ninski dio projekta tek počinje, ističu kako se na virskom dijelu intenzivno gradi već 10 godina, a u gradnju virske vodovodne i kanalizacijske mreže Općina Vir je preko tvrtke Vodovod Vir uložila vlastitih i kreditnih 125 milijuna kuna bez PDV-a (oko 160 milijuna kuna). Izgrađen je tako obalni kolektor Jug s podmorskim ispustom Jadro, potom mjesna mreža vodovoda i odvodnje u naseljima Centar, Bunarić, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida uz 2.600 odrađenih priključaka za vodovod i kanalizaciju.

Vir Goran Vicković, predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi: “I ovog ljeta ćemo omogućiti dvjema obiteljima da besplatno ljetuju na otoku”

– Kako projekta aglomeracije ne bi bilo bez poduzeća Vodovod Vir, koje je kao investitor zaokružilo priču oko nominacije za EU sredstva i početka gradnje, načelnik Kapović izrazio je ponos obavljenim poslom i sudjelovanjem virskog komunalnog poduzeća.

– Ovaj je projekt još jedna potvrda kako smo proteklih godina bili u pravu kada smo stvarali općinski sustav s kvalitetnim ljudima i stručnjacima. Viru još uvijek nedostaje komunalna opremljenost kakvu trenutačno imaju neka susjedna mjesta, ali zato imamo ljude i tvrtke koji su sposobni voditi najsloženije poslove – kazao je virski načelnik Kristijan Kapović te pozvao premijera Plenkovića u posjet otoku Viru.

– Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi sastoji se od 102 kilometra gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 kilometra sanacije vodovoda i podmorskog ispusta ukupne dužine 4,4 kilometra. Projekt je rađen više od desetljeća, pa je 7. ožujka posebno značajan datum jer znači početak njegove konačne realizacije – izvijestili su iz virske lokalne samouprave.

Nevrijeme Štetu od bure službe su brzo sanirale

Značajna investicija

– S ovim danom počinje gradnja aglomeracije, a to znači da ćemo sljedeća dva mjeseca pripremati trasu, dokumentaciju i vršiti pripremne radove. Uz virski vodovodni i kanalizacijski projekt, ovo je jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj i Zadarskoj županiji, a svakako najznačajnija u ovom dijelu naše županije - zaključio je direktor Bašić.

Uz premijera Plenkovića, u Ninu su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s pomoćnikom Josipom Bilaverom te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. U njihovoj pratnji kao domaćini su bili župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić. 

VOLE DOLAZITI NA OTOK Mađari nisu imuni na ljepote otoka Vira Vir je hit-destinacija u Mađarskoj Mađarski turisti lani ostvarili rekordne brojke i bili najjače virsko emitivno tržište