Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
obnovljivi izvori energije

Počela gradnja vjetroelektrane Korlat, bit će dovoljna za opskrbu 50.000 kućanstava

Vjetroelektrani Korlat
Foto: Zadarska županija
Ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području županije uvelike premašuje njezine potrebe i potrošnju el. energije

Službeno su otvoreni radovi na Vjetroelektrani Korlat u Zadarskoj županiji, trenutačno najvećoj investiciji Hrvatske elektroprivrede. Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, što je više od snage trenutačno najveće vjetroelektrane u pogonu u Hrvatskoj. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 170 GWh, što čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Ujedno je to jedna od najvećih investicija u Zadarskoj županiji čija ukupna vrijednost iznosi više od 500 milijuna kuna.

Uspješno završena provedba projekta READINESS Županija prvi put dobila podatke o lokacijama koje su najugroženije od potresa

Zelena županija

– Ovo je signal da HEP, kao najsnažnija i najvažnija energetska kompanija, dobro razumije kontekst nove strategije energetskog razvoja koja je u pripremi. Zbog toga su otvaranje radova na Vjetroelektrani Korlat i priprema projekta Sunčane elektrane Korlat važni za opskrbu el. energijom 50.000 kućanstava, ali i za praćenje globalnih i ekoloških trendova u energetskom razvoju – izjavio je premijer Plenković.

Vjetroelektrana će imati 18 vjetroagregata pojedinačne instalirane snage 3,6 MW. Stupovi vjetroagregata visoki su 114 metara i imaju promjer rotora od 131 metra. Puštanje elektrane u pogon planira se u kolovozu 2020.

– Za sada je u našoj županiji uloženo više od 150 milijuna eura u vjetroelektrane i solarnu energiju što između ostalog možemo zahvaliti pravodobnoj izradi Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve energije, koje je naručila Zadarska županija. Svjesni smo koliko je održivi razvoj važan te radimo na tome da u skoroj budućnosti budemo ‘zelena’, odnosno ekološka županija – rekao je zadarski župan Božidar Longin te istaknuo da je Zadarska županija vodeća po investicijama u obnovljive izvore energije.

Županija uz podršku lokalnih zajednica izdvaja znatna sredstva za školski sport U školske sportske objekte uloženo četiri milijuna kuna

Do sada je na području županije sagrađeno oko 105 MW instalirane snage vjetroagregata. Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove 2009. dobio je nagradu zaklade ‘Hrvoje Požar’ za popularizaciju obnovljive energije u Hrvatskoj. Upravo je na području Zadarske županije sagrađen i stavljen u uporabu prvi vjetropark u RH - Ravna 1 na Pagu. Trenutačno je u pripremi ili početnoj fazi realizacije nekoliko projekata koji bi trebali rezultirati s više od 350 MW instalirane snage vjetroagregata. Vrijednost ulaganja procjenjuje se u iznosu od čak 400 milijuna eura.

– Ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području Zadarske županije uvelike premašuje potrebe i potrošnju električne energije naše županije – zaključio je pročelnik Upravnog odjela Olivio Meštrović.

Poduzetnicima s otoka i brdsko-planinskih područja odobreno 175 tisuća kuna ‘U samo pet godina imamo gotovo 9000 više zaposlenih’

Do 2030. snaga kao NE Krško

Iz HEP-a najavljuju nova ulaganja, pa do 2030. očekuju da će imati 350 MW u vjetroelektranama i jednako toliko u sunčanim elektranama, što zajedno odgovara snazi Nuklearne elektrane Krško. Jedna od sunčanih elektrana koje HEP razmatra u sklopu tog plana je i elektrana koja bi se izgradila neposredno uz vjetroelektranu Korlat. Procijenjena vrijednost investicije je oko 480 milijuna kuna.