Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županija uz podršku lokalnih zajednica izdvaja znatna sredstva za školski sport

U školske sportske objekte uloženo četiri milijuna kuna

1/2
Foto: Zadarska županija
Županija je u suradnji sa Sportskim savezom obnovila projekt školskih liga za učenike osnovnih i srednjih škola

Zadarska županija izdvaja znatna sredstva za sportske školske objekte. Ove godine uložila je u sanaciju i rekonstrukciju nekoliko vanjskih školskih igrališta ili dvorana, od Biograda, Bruške preko Ražanca do Preka.

Poduzetnicima s otoka i brdsko-planinskih područja odobreno 175 tisuća kuna ‘U samo pet godina imamo gotovo 9000 više zaposlenih’

U pripremi je projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje igrališta zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole.

Dobro za rekreaciju

U Ražancu je otvoreno novo školsko igralište, za koje je još 2015. godine Općina Ražanac izradila projekt.

– I sada je pred nama lijepo novo sportsko igralište. Koliko ono znači djeci, mislim da i ne treba naglašavati. Svakako će i učiteljima biti znatno lakše izvoditi nastavu tjelesnog odgoja, a i vrijeme odmora proteći će puno zanimljivije. U manjim mjestima poput Ražanca ovakvo igralište donosi novi sadržaj i za ostale žitelje jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja kao što su sportski turniri, glazbeno-scenski nastupi i brojne druge aktivnosti – rekao je župan Božidar Longin.

Prvoga dana ove školske godine otvoreno je novo sportsko igralište u Područnoj školi Bruška ukupne vrijednosti 105.697 kn, a nedavno i igralište Osnovne škole Biograd vrijedno oko 1,3 milijuna kuna, koji su Grad i Županija financirali po 50 posto.

Izaslanstvo kineske provincije Jiangxi u Zadarskoj županiji Dogovarali suradnju te doznali za Ninsko blato

– Treba istaknuti dobru suradnju s lokalnom samoupravom koja financijski potpomaže realizaciju ovih projekata jer objekte koristi lokalno stanovništvo, a na njima se odvijaju i za izvanškolske aktivnosti. Tu se poklapa lokalni i županijski interes – rekao je resorni pročelnik Ivan Šimunić i dodao da Županija treba osigurati prostorne i materijalne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a lokalna zajednica sportskom infrastrukturom omogućiti svojim mještanima bavljenje sportom i rekreacijom.

– U vremenu u kojem su naša djeca, nažalost, previše pred ekranima, stvoriti im uvjete za sigurnije bavljenje sportskim aktivnostima svakako je hvalevrijedna i vrlo poželjna aktivnost. Također, moramo biti svjesni da školski program nije lagan i da djeca zaista puno vremena moraju provesti sjedeći uz zadaće i knjige. Kako bi sačuvala zdravlje, važno je da se i bave sportom. Ne mora to biti ozbiljno treniranje u klubovima, rekreacija je dovoljna, ali je važno kretati se, osobito za naše najmlađe koji još uvijek rastu – rekao je Šimunić dodavši da je s tim ciljem u suradnji sa Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije kroz protekle dvije godine obnovljen projekt školskih liga u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola.

Potpisan ugovor o osnivanju prava građenja između županije i Medicinske škole Škola koja dogodine slavi 200 godina uskoro na novoj lokaciji

Uz mušku košarkašku i žensku odbojkašku ligu srednjih škola, pokrenuta je futsal liga za učenike osnovnih škola te rukometna liga za srednje škole.

Dvostruko više novca

– Upravo smo u razvoju školskog sporta napravili velik iskorak. Ova natjecanja među učenicima izuzetno su dobro prihvaćena, a planiramo povećati broj ligaških natjecanja, jer je Županija osigurala dodatna sredstva za školski šport. U naše školske objekte ulažemo velika sredstva, a sigurno je da ćemo nastaviti s ulaganjima. Budući da su decentralizirana sredstva za kapitalne objekte u osnovnom školstvu nešto veća od 3 milijuna kuna, to zapravo znači da u škole kao osnivač ulažemo dvostruko više sredstava od minimalnog financijskog standarda – zaključio je Šimunić.

Na najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019. Gaženici prestižna nagrada za kruzere, nadmašila luke u Norveškoj i Japanu