Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.

Gaženici prestižna nagrada za kruzere, nadmašila luke u Norveškoj i Japanu

1/2
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se najboljima u industriji kružnih putovanja više od 10 godina te svake godine za titulu najbolje svjetske luke konkurira nekoliko stotina luka, što pobjedu Zadar Cruise Porta čini izrazito važnom

Putnička luka Gaženica proglašena je Lukom godine 2019. na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards 2019. održanoj u Hamburgu. Priznanje je to struke koja je u kategoriji Luka godine između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame ocijenila da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Potpisan ugovor o osnivanju prava građenja između županije i Medicinske škole Škola koja dogodine slavi 200 godina uskoro na novoj lokaciji

Luka s vizijom

– Otkako je Zadar Cruise Port ušao u GPH-ovu globalnu mrežu luka za kružna putovanja, potpuno smo se posvetili uvođenju najboljih praksi i standarda u upravljanju lukama koje smo stekli kroz godine iskustva. Jako nas veseli ova nagrada koju dodjeljuje struka jer to je potvrda da se sav trud koji su u ovu luku uložili Zadarska županija, Lučka uprava Zadar i GPH isplatio. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s radom u Zadru i u svim ostalim lukama kojima upravljamo – istaknuo je predsjednik uprave Global Ports Holdinga Emre Sayın.

– Ovo je doista velik uspjeh, iznimno smo sretni i ponosni što je upravo naša luka proglašena za Luku godine 2019. Cijeli naš tim ovom je nagradom dobio priznanje za sav uložen trud te dodatan poticaj, ali i obvezu da nastavimo s razvojem i napredovanjem. S obzirom na to da smo prva hrvatska putnička luka koja je osvojila ovu nagradu, ovo je ujedno i iznimna promocija grada Zadra, zadarske regije, a i Hrvatske. Zadar je predivan grad i Zadarska županija ima toliko toga za ponuditi. Pružajući najbolju uslugu gostima i posjetiteljima, posadi i kompanijama za kružna putovanja, sigurna sam da će pored struke i oni prepoznati napredak koji je Zadar Cruise Port ostvario u proteklih godinu dana. Sve naše aktivnosti usmjerene su pružanju što boljeg doživljaja i dojma gostima koji posjećuju Zadar i regiju. Želja nam je i cilj da kao luka i destinacija budemo prepoznati po uslužnosti, profesionalizmu i sigurnosti – naglasila je glavna direktorica Zadar International Portsa Holdinga Rebeka V. Pevec.

12. Festival smokve "Naša županija ima najveći potencijal za plantažni uzgoj smokve"

Na dodjeli nagrada koja je organizirana u sklopu najvećeg sajma kružnih putovanja Seatrade Europe 2019 Zadar i Zadarsku županiju predstavljali su ZIPO i GPH, Lučka uprava Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Upravo ta suradnja dovela je zadarsku luku do titule Luke godine, a cilj je nastavkom suradnje u Zadar i Zadarsku županiju privući još veći broj posjetitelja.

Dobro za razvoj turizma

– Ovo je svjetski relevantno priznanje projektu Nove luke Gaženica. Zahvaljujem svima koji su kroz sve ove godine u njega ugrađivali ideje, trud i strast, a posebno onima koji su imali viziju razvoja Zadarske županije kao atraktivne i poželjne turističke destinacije. Ovo je dodatan poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale luke s izvrsnom infrastrukturom, s konačnim ciljem da Zadru vratimo povijesni značaj ključne prometne točke istočne strane Jadrana, ali i da Gaženica bude primjer uspješnog prožimanja turizma, prometa i zaštite okoliša. Ukratko, luka s vizijom – naglasio je zadarski župan Božidar Longin.

Vrijednost 44,9 milijuna kuna Zadar dobio 25 novih autobusa

– Godinu dana nakon potpisivanja koncesijskog ugovora ubiremo prve velike plodove naše suradnje sa ZIPO-om i matičnom globalnom kompanijom GPH-om. Pokazuje se ono što smo i najavljivali, da je kombinacija izvrsne infrastrukture i jednog od najvećih svjetskih lučkih operatera najbolji mogući put u izgradnji prepoznatljivosti Zadra i Zadarske županije kao svjetski relevantne destinacije kruzerskog turizma.

Sada imamo još veću obavezu provoditi aktivnosti koje će pokazati da je luka u Gaženici luka s vizijom. U toj se viziji isprepliću posjetiteljima ugodna i funkcionalna luka, s jakim fokusom na uvođenje alternativnih goriva i zaštitu klime i izgradnju atraktivne destinacije koja čuva prirodne ljepote i u najljepšem svjetlu otkriva hrvatsko kulturno nasljeđe – izjavio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Obnavlja se lučka infrastruktura Potpisan 56,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju luke Sali na Dugom otoku

Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se najboljima u industriji kružnih putovanja više od 10 godina te svake godine za titulu najbolje svjetske luke konkurira nekoliko stotina luka, što pobjedu Zadar Cruise Porta čini izrazito važnom za zadarski turizam i gospodarstvo, ali i razvitak turizma cijele Hrvatske.

Županija se predstavila na najvećem sajmu kružnih putovanja     

Zadar i Zadarska županija prvi su se put predstavili atraktivnim štandom na najvećem sajmu kružnih putovanja u Hamburgu. Cilj je bio pokazati da su Zadar i Zadarska županija koje su predstavljali Lučka uprava Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije, ZIPO i GPH te Zračna luka Zadar, ozbiljna destinacija koja može i operaterima i gostima pružiti puno.

Potpisani ugovori Počinje gradnja Centra za kreativne industrije na Relji

Zajedničkim nastupom na sajmu Seatrade Europe, jednom od najprestižnijih u području kruzing turizma, Zadrani su dodatno promovirali svoje turističke i gospodarske potencijale, svjesni činjenice da je kruzerski turizam najbrže rastuća grana turističke djelatnosti.