Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Glazbena škola i njeni učenici - ambasadori Vukovara

“Počeo sam svirati tamburu jer su mama i tata svirali u KUD-u, a sad osvajam nagrade”

Učenici Glazbene škole susreli su se s gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim zamjenicima
1/2
Foto: Branimir Bradarić
U 2018./2019. godini na održanim natjecanjima učenici su osvojili 16 prvih, 26 drugih i 8 trećih nagrada

Tijekom proteklih godina Glazbena škola Vukovar, koja djeluje pri OŠ Dragutina Tadijanovića, postala je jedan od prepoznatljivijih ambasadora Vukovara koji njegovo ime promiče širom Hrvatske, ali i svijeta. Učenici ove škole su u školskoj 2018./2019. godini na održanim natjecanjima osvojili 16 prvih, 26 drugih i 8 trećih nagrada. Discipline u kojima su učenici ostvarili zapažene uspjehe u protekloj školskoj godini na raznim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima su tambura, klavir, suvremeni ples, flauta te harmonika. Predstavljajući Glazbenu školu ravnateljica Lidija Miletić podsjeća kako je Glazbena škola dio Osnovne škole još od 1998. godine, a do 2007. godine brojala je 50 učenika i 3 učitelja.

Traže pomoć Najezda komaraca u Vukovaru

Rast broja učenika

– Od 2007. kreće intenzivniji rast učenika i profesora, pa sada Glazbena škola broji gotovo 210 učenika i 22 profesora. Možemo reći kako smo zadovoljni i da imamo učenike od Iloka, do Vukovara, iz Dalja kao i da se u nekim dijelovima preklapamo i s Vinkovcima. Rastemo iz godine u godinu, a u isto vrijeme bilježimo i sve bolje i kvalitetnije rezultate – rekla je Miletić.

Dodaje i kako im je plan Glazbenu školu proširiti i na krajnji istok Hrvatske pa je tako za otvaranje dislociranog odjela škole u Iloku zainteresirano 50-ak učenika. Isto tako planiraju provoditi i radionice u vrtićima kao i malu glazbenu školu za učenike koji još ne mogu upisati „pravu“ Glazbenu školu. Upis u Glazbenu školu je od 3. razreda osnovne škole i traje do 8. razreda poslije čega će mnogi od njih upisati i Srednju glazbenu školu.

U iduće dvije godine u Vukovaru će biti oslikano 10 novih murala, ali i 5 3D slika Vukovar postao galerija na otvorenom Umjetnici oslikali pročelja pet zgrada, a u planu je i uvođenje murala u turističku ponudu

– Želimo ih na taj način približiti umjetnosti i omogućiti da steknu neke nove poglede na svijet i zavole umjetnost. Svi oni imat će prilike da odaberu neki od ponuđenih instrumenata kod nas kao što su klavir, flauta, violina, gitara, tamburica, harmonika kao i suvremeni ples – istaknula je Miletić.

U isto vrijeme čelnici škole planiraju urediti i sadašnje garaže u dvorištu škole te ih prenamijeniti u manju dvoranu za 100-150 mjesta gdje bi se održavali javni sati i probe orkestara. Miletić kaže kako su oni zadovoljni prostorima koje koriste, ali i kako nedostaje upravo jedna takva dvorana. Isto tako planiraju iskoristiti i fondove EU s ciljem nabavke novih, kvalitetnih instrumenata koji su inače skupi, a i koji omogućavaju kvalitetniju izvedbu. O cijenama dovoljno govori da kvalitetna tamburica košta i do 10.000 kuna, harmonika do 80.000 kuna, a o klaviru da i ne govorimo.

U Osijeku su se natjecale 163 gimnastičarke Natjecanje Gimnastičarke Vukovara zlatne u Osijeku

Najbolja promocija grada

Povodom sve boljih rezultata škole gradsku upravu posjetili su profesori i učenici škole koji su se susreli s čelnicima grada.

– Počeo sam svirati tamburu jer su mama i tata svirali u KUD-u. Ja sam to gledao i tako počeo svirati. Volim to pa sam već osvajao i nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima – rekao nam je Tadija Ivić.

Na sličan način počeo je svirati i Borna Markasović Hasanec koji se pak odlučio za klavir. I on je već osvajao neke od nagrada.

– Vidio sam kako drugi sviraju razne instrumente pa sam i ja htio nešto svirati. Čuo sam jednu pjesmu i poželio je svirati, a klavir mi je nekako bio najlakši. Kada naučim svirati klavir počet ću učiti svirati bas gitaru – rekao nam je Borna.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kazala je kako Glazbena škola Vukovar godinama postiže zapažene rezultate te da i to pokazuje da je riječ o zaista talentiranim mladim ljudima koji dio svog vremena posvećujuću ulažući u sebe.

– Na ovaj način promoviraju i Vukovar tako da se njima možemo ponositi kada god nastupaju i izvan našeg grada. Grad Vukovar trudi se podržati sve njihove projekte u skladu sa svojim mogućnostima i tako ćemo nastaviti i dalje raditi – rekla je Mujkić.

Ove je godine podijeljeno 29 certifikata Vukovar Certifikati s oznakom "Proizvodi hrvatskog seljaka" uručeni 29 proizvođača