Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovar postao galerija na otvorenom

Umjetnici oslikali pročelja pet zgrada, a u planu je i uvođenje murala u turističku ponudu

U iduće dvije godine u Vukovaru će biti oslikano 10 novih murala, ali i 5 3D slika
1/10
Foto: Grad Vukovar
Stanari čija su pročelja dobila novi i ljepši izgled zadovoljni su muralima

Ovogodišnji projekt VukovArt – Luka umjetnosti 2019., koji je započeo 1. lipnja, donio je Vukovaru 5 novih murala koji krase pročelja višestambenih zgrada u gradu. Po završetku ovogodišnjeg projekta Luke umjetnosti Vukovar sada broji ukupno 18 takvih umjetničkih djela koja su nedvojbeno postala atraktivne točke za sve Vukovarce, ali i brojne turiste. Svjedoči o tome i svakodnevna pojava fotografiranja tih murala pa su tako vukovarska djela iz galerije na otvorenom postala poznata širom svijeta. Zadovoljni su i stanari čija su pročelja sada dobila jedan novi, drukčiji i ljepši izgled.

Foto: Grad Vukovar

Ove je godine podijeljeno 29 certifikata Vukovar Certifikati s oznakom "Proizvodi hrvatskog seljaka" uručeni 29 proizvođača

Nadogradnja projekta

– Ovogodišnjom akcijom brojimo ukupno 18 umjetničkih djela, a tu prednost trebamo iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju ovakvih vrhunskih ostvarenja. Vukovarci prepoznaju ovu vrstu umjetnosti koja na njih ostavlja pozitivne dojmove, donosi vedar duh i stvara osjećaj zadovoljstva što nam daje do znanja da je cijela ideja Luke umjetnosti doista izuzetno dobro pogođen projekt. VukovArt 2019. zasigurno je stvorio novi vizualni identitet grada Vukovara, a sve je jasnije da grad postaje jedna vrsta galerije na otvorenome – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je da su ideja kao i konkretnija saznanja o 3D umjetnosti nastala prije četiri godine te da u tom pogledu postoje dugoročni planovi, a Vukovar se nastavlja razvijati iz godine godinu kao galerija na otvorenome. Istaknuo je da će Grad Vukovar i dalje nastaviti s provedbom ovog projekta koji je naišao i na odobravanje građana koji već sada prijavljuju svoje zgrade kako bi se ukrasile iduće godine. Najavio je i nadogradnju projekta novim sadržajima, ali i kazao da se traže načini i mogućnosti čuvanja i konzervacije postojećih murala kako bi njihov sadašnji izgled ostao očuvan. Planira se i uvođenje murala u turističku ponudu Vukovara. U Luku umjetnosti 2019. uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom „Home is where Your Heart is", hrvatski umjetnik Lonac s muralom „Skitnica", Thiago Mazza (Brazil) s muralom „Iris Croatica", WD (Wild Drawing) iz Indonezije uz mural „Dating" te Mehsos iz Belgije s muralom „Diamond Bobcat".

Foto: Grad Vukovar

Hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj koji je svojom 3D slikom na mostu preko Vuke i započeo ovaj projekt, rekao je da se svake godine nastoji podizati ljestvica kako u umjetničkom smislu tako i u pogledu umjetničkih sadržaja. Kazao je kako je zadovoljan učinjenim ove godine, a, koliko vidi zadovoljni su i sami građani.

Projekt Transdanube. Pearls o turističkom razvoju istoka Hrvatske

Podiže se ljestvica

– Ove godine imali smo niz popratnih sadržaja, pa je tako održan umjetnički polumaraton, ostvarena je suradnja s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, održana panel-diskusija sa stručnjacima iz područja kulture i turizma te razni drugi noviteti. Ovakvim pristupom dižemo ljestvicu u smislu znanstvenog rada te se zasigurno možemo pohvaliti kvalitetnijim i širim krajnjim proizvodom. Nastavljamo u istom ritmu i sljedeće godine kada ćemo donijeti i neke nove sadržaje kroz ovaj projekt – rekao je Mrvelj.

Razmišlja se i unaprijed pa su već napravljeni prvi planovi za iduće dvije godine Luke umjetnosti. Prema Mrveljovim riječima tijekom te dvije godine u Vukovaru će biti oslikano 10 novih murala, ali i 5 3D slika na pročeljima zgrada.

– Riječ je o zahtjevnom projektu, ali on je prepoznat među umjetnicima širom svijeta. Tako smo i ove godine doveli niz poznatih svjetskih umjetnika, a isto planiramo učiniti i iduće godine. Sretni smo i što je VukovarArt sada već prepoznat širom svijeta i što za njega, putem oslikanih djela i drugih sadržaja, zna veliki broj ljudi – zaključio je Mrvelj.

Foto: Grad Vukovar

Vukovarska gospodarska zona Uredit će 1200 četvornih metara ceste Poticanje izvrsnosti Najboljim studentima po 1000 kuna nagrade od Grada Vukovara