Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
'Briga o hrvatskim braniteljima Vukovara'

Pomoć za 30 hrvatskih branitelja i posao za ukupno 10 ljud

Foto: Branimir Bradarić
Predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata RH Svjetlana Dželalija-Kovačić rekla je da je iznimno ponosna na ovaj projekt naglasivši da je on kruna njihova dosadašnjeg rada

Udruga Braniteljice Domovinskog rata RH i Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata održali su početnu konferenciju EU projekta pod nazivom „Briga o hrvatskim braniteljima Vukovara“. Tom prilikom rečeno je da se radi o projektu ukupne vrijednosti nešto manje od 2 milijuna kuna od čega EU sufinancira iznos od 1,7 milijuna kuna.

Natjecanje Na igrama invalida Domovinskog rata okupilo se više od 1100 sudionika

Predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata RH Svjetlana Dželalija-Kovačić rekla je da je iznimno ponosna na ovaj projekt naglasivši da je on kruna njihova dosadašnjeg rada.

Branitelji sve stariji i ugroženiji

Kazala je i da će se projektom osigurati potrebna sredstva za pružanje pomoći u kući hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata što će doprinijeti unapređenju i kvaliteti njihova života, a osigurat će se i uvjeti za socijalnu integraciju i sudjelovanje u svim oblicima društvenog života. U okviru projekta potrebnu pomoć dobit će 30 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te stradalnika Domovinskoga rata, a ukupno će tijekom 24 mjeseca biti zaposleno 10 ljudi, 2 u administraciji i 8 za pomoć u kući.

Projekt Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Osigurana pomoć u kući za 25 branitelja

– Braniteljska populacija sve je starija, bolesnija i nažalost sve ugroženija. Među njima su oboljeli od malignih bolesti, osobe koje su proživjele srpske koncentracijske logore, osobe koje su i fizički i psihički „načete“. To su ljudi koji su sami, ali nisu ostavljeni. S druge strane imamo teže zapošljive osobe i stoga smo izuzetno ponosne što ćemo u okviru projekta zaposliti 10 osoba i skrbiti o 30 braniteljskih obitelji – rekla je Dželalija-Kovačić dodajući kako se udruga i inače bavi humanitarnim radom.

Istaknula je da braniteljice i danas imaju aktivnu ulogu u društvu, odnosno, da žene koje su svoj doprinos dale devedesetih godina, u vrijeme kada se stvarala Hrvatska, daju dio sebe i današnjem društvu te koriste priliku da pomognu svima u potrebi, od najmlađih do najstarijih.

Početnoj konferenciji projekta nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da su ovaj i još dva projekta vukovarskih braniteljskih udruga prvi projekti za braniteljsku populaciju na području grada Vukovara financirani iz fondova EU.

u vukovaru Regionalni centar mobilnosti: Promovira se prijevoz biciklom, vlakom i brodom

Izuzetna suradnja

– Svi oni ostvareni su izuzetnom suradnjom Grada Vukovara, Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Razvojne agencije Vukovar te braniteljskih udruga. Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna kuna, zaposlit će 10 osoba na dobrobit 30 braniteljskih obitelji. Ove brojke govore same za sebe i nadamo se da ćemo i u budućnosti imati ovakve projekte na korist građanima i cijeloj vukovarskoj zajednici – rekao je Penava.

Rečeno je i da je iz Europskog socijalnog fonda odobreno gotovo 6 milijuna kuna za projekte koje je Razvojna agencija Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“. Uz projekt „Briga o hrvatskim braniteljima grada Vukovara“ na natječaju su prošli i projekti HELP – Pomoć u kući za hrvatske branitelje grada Vukovara i Simpa - Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima. U ova tri projekta bit će uključeno najmanje 155 branitelja od kojih će 55 dobiti pomoć u kući, a ostalima će biti pružena psiho-socijalna pomoć i motivacijska potpora.

Zajedničkim projektima do kvalitetnijeg života djece Sportske aktivnosti za djecu iz siromašnih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju