Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U spomen na poginule ruske vojnike

Preuređen park u staroj iločkoj jezgri

Preuređeni park u Iloku
1/3
Foto: Branimir Bradarić
U Hrvatskoj je 11 spomenika palim pripadnicima Crvene armije u Drugom svjetskom ratu za čije održavanje Vlada Ruske federacije redovito izdvaja sredstva - rekao je ruski veleposlanik Anvar Azimov

U spomen na 1067 poginulih vojnika Crvene Armije u iločkoj staroj gradskoj jezgri otvoren je preuređeni park na Trgu sv. Ivana Kapistrana. Ovi vojnici Crvene Armije poginuli su krajem 1944. godine prilikom ratnih operacija na području Iloka. Svečanosti je nazočio i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov koji je rekao kako preuređenje parka nije samo počast poginulim vojnicima Crvene Armije nego i Gradu Iloku.  

Grobnica sovjetskih vojnika u Iloku Žrtve II. svjetskog rata Rusi u Iloku obnavljaju grobnice i obelisk poginulih sovjetskih vojnika

- Zahvaljujem stanovnicima i vodstvu grada Iloka što se brinete o našoj zajedničkoj povijesti. U Hrvatskoj je ukupno 11 spomenika palim pripadnicima Crvene armije u Drugom svjetskom ratu za čije održavanje Vlada Ruske federacije redovito izdvaja sredstva. Ovdje je naša zajednička povijest - rekao je Azimov koji je iznio i prijedlog da se park preimenuje u Park prijateljstva i pobjede.

U obnavljanje parka u staroj iločkoj jezgri Rusija je izdvojila 200.000 kuna. U parku je postavljena nova komunalna infrastruktura, klupe i koševi za otpad te posađena nova trava. Provedeno je i navodnjavanje što osigurava da zelenilo opstane i tijekom ljetnih vrućina i suše.

Organizator INVENTUMA Damir Remenar Inventum Otkazano održavanje sajma inovacija u Iloku

Azimov je podsjetio kako kao veleposlanik u Hrvatskoj boravi već dvije i pol godine tijekom kojih je zaključio kako ruski i hrvatski narod imaju jako puno zajedničkoga i da se ta dva naroda dobro razumiju. Dodao je i kako podržava dalji nastavak rusko-hrvatskih bilateralnih odnosa te da to odgovara i jednoj i drugoj državi.

- Drago mi je da i 74 godine nakon njihove pogibije obilježavamo stradanje tih ljudi koji su dali svoje živote kako bi se oslobodilo ovo područje - zaključio je ruski veleposlanik.

bebe Natalitetna politika U Iloku novčana potpora za svako novorođenče 6000 kuna u tri rate