Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Obilježen početak rekonstrukcije i dogradnja područnog objekta

Projekt proširenja dječjeg vrtića Zvončić u Briševu košta 6 mil. kuna

Foto: Zadarska županija
Kapacitet vrtića povećat će se za tri nove prostorije pa će vrtić moći primiti još 80-ak djece

U Briševu je počela rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića Zvončić, područnog objekta Murvica-Briševo. Projekt je vrijedan oko 6 milijuna kuna, a njegovom realizacijom kapacitet vrtića povećat će se za tri nove prostorije i moći će primiti još 80-ak djece.

VINKOVCI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU Županija sufinancirala obnovu i uređenje školskih prostorija

Mlade obitelji i više djece

– Izgradnja je bila nužna zbog doseljavanja mladih obitelji u Poličnik. U posljednjih desetak godina doselilo se 1200 ljudi, a zbog većeg broja djece u vrtić je ostalo neupisano 40-ak djece. Zato smo krenuli u projekt dogradnje jer će se tako riješiti lista čekanja, posebno za jasličku skupinu – rekao je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

– Upravo s tim ciljem u Županiji smo na početku mandata znatno povećali iznos naknade za novorođenčad. U 4 godine ukupno smo isplatili gotovo 10 milijuna kuna naknada za bebe. Jedna od najvažnijih demografskih mjera je osigurati djeci smještaj i kvalitetnu skrb u vrtićkim objektima. Iako nismo osnivači dječjih vrtića, već su to gradovi i općine, pružamo potporu izgradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata jer je skrb o najmlađima naš prioritet – rekao je zadarski župan Longin dodajući da je na području Zadarske županije u četiri godine izgrađeno, adaptirano i opremljeno više od 40 dječjih vrtića.

PROJEKT VRIJEDAN SEDAM MILIJUNA KUNA U Općini Jarmina otvoren novi dječji vrtić

Ti projekti vrijedni su više od 100 milijuna kuna, od čega je više od 75 milijuna osigurano kroz europske i nacionalne programe financiranja. Zadarska županija pripremila je i novi set demografskih mjera, a među prvima bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji.

Ulaganje iz proračuna

Državna tajnica Željka Josić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade istaknula je kako se izgradnjom objekata za predškolski odgoj pokazuje koliko je važno ulagati u najmlađe i pomagati mladim obiteljima.

Predstavljen jedan od projekata Započela realizacija projekta gradnje Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj

– U Zadarskoj županiji upravo za izgradnju vrtića RH je kroz državni proračunu uložila oko 9 milijuna kuna, a obnovljeno je, adaptirano ili je započeta izgradnja 28 vrtića. Tu je iskorištena mjera 7.4.1. kojom se ulagalo i u ruralni razvoj i kroz koju je 10 vrtića obnovljeno, adaptirano ili izgrađeno. Kroz EU fondove ulagalo se i u unapređenje usluga u dječjim vrtićima, u produženi boravak u vrtićima koji je roditeljima bitan. Tako se pokušava smanjiti regionalna različitost i omogućiti predškolski odgoj svoj djeci – rekla je državna tajnica Josić.